Víte, kde jsou v Ostravě pro chodce nejnebezpečnější místa?

7. září 2015
Zprávy , Zprávy

Unikátní mapu míst, kde dochází k nejčastějším střetům s chodci, si můžete prohlédnout na webu Českého rozhlasu. Zpracoval ji tým našich datových žurnalistů, který informace získal z policejních statistik za posledních osm let.

V Ostravě je pro chodce nebezpečná například Opavská ulice, kde datový tým Českého rozhlasu napočítal téměř třicítku nehod. Touto porubskou ulicí jezdí tramvaje i auta, poblíž jsou dvě školy.

Někteří chodci, které autor tohoto příspěvku na přechodu přes Opavskou potkal, dlouhé čekání na červenou nevydrželi. Viděl také několik aut, která přechod projela ve chvíli, kdy už měli zelenou chodci.

„Když vidím, že nikde nic není, tak to prostě projdu i na červenou. Ale pořád se koukám nalevo i napravo,“ říká pan Petr, který bydlí u jednoho z problémových přechodů už přes dvanáct let.

„Je to nebezpečné místo,“ říká paní Kateřina u přechodu, se kterým má neblahé zkušenosti. „Několikrát mne tady auto málem srazilo.“ Některá auta tudy totiž projíždějí, i když mají chodci zelenou.

Čtěte také

„Řidiči by měli respektovat, že chodec na přechodu je chráněná zvěř. Není to lovná zvěř,“ shrnul situaci lektor ostravské autoškoly Petr Sumara. „Na druhou stranu, i chodci jsou netrpěliví. Spěchají na tramvaj, která jim ujíždí, a oni ji musí stihnout za každou cenu.“

autor: stj
Spustit audio