Vodáci v Bohumíně ukončí sezónu, Odru symbolicky uzamknou

1. říjen 2016
Zprávy , Zprávy

Bohumínští vodáci se dnes rozloučí se sezónou. Symbolicky uzamknou místní chráněné meandry řeky Odry.

Na vodáky čeká 6,7 kilometru dlouhá trasa ze Starého Bohumína k výstupnímu místu za soutokem Odry s Olší v sousedním Polsku, po níž proplují přírodní památkou Hraniční meandry Odry. Sraz účastníků je v 09:30 u starého hraničního mostu, samotná plavba začíná v 10:00.

Místní vodáci mají za sebou úspěšnou sezónu. V Bohumíně už deset let funguje městská půjčovna lodí, kterou letos využilo téměř 2100 lidí. Je to o 600 zájemců více než loni.

„Letošní sezóna byla historicky nejúspěšnější, tak obrovský zájem veřejnosti jsme ještě neměli. Na úspěchu se podepsalo příznivé počasí. Na rozdíl od loňského léta, kdy bylo v korytě kvůli suchu minimum vody, byly letos podmínky pro vodáky téměř ideální,“ upřesnila Jana Končítková z bohumínské radnice.

Město připravuje investici do vybavení půjčovny. Příští rok počítají s výměnou některých raftů a kajaků. I v následující sezóně si tak zájemci budou moci vybrat ze zhruba dvaceti lodí různých typů.

„Půjčovné zůstane zdarma, vodáci zaplatí pouze za převoz lodě, a to 100 korun za kánoi a 200 korun za raft,“ dodává Končítková.

Vodáci na Odře
autoři: ada , tif
Spustit audio