Vodárnu v Ostravě-Nové Vsi čeká rekonstrukce. Investice zvýší kvalitu vody

20. březen 2018
Dobré odpoledne

Ostravané se mohou těšit na kvalitnější vodu, která poteče do jejich domácností. Vodárenská společnost spolu s městem totiž připravuje stavbu nové technologie na čištění vody, která zachytí například i zbytky pesticidů nebo léků. Zaplatí za ni zhruba půl miliardy korun. S čištěním přitom pomůže uhlí.

„Investice je svým způsobem nadčasová, protože vylepšuje parametry, které v dnešní době už jsou velmi dobré,“ říká ředitel Ostravských vodáren a kanalizací Vojtěch Janoušek.

Už teď kvalitní voda ale bude díky nové technologii ještě čistější. Bude totiž protékat přes další filtry s aktivním uhlím, které zachytí i poslední zbytky nežádoucích látek.

„Působením člověka dochází k znečišťování třeba i pesticidy. A právě to aktivní uhlí, které má být tou technologií v tom třetím stupni čištění, umožňuje některé tyto úplně zbytkové látky, které v té vodě mohou zůstat, odstranit,“ dodává ředitel.

Na volné ploše areálu úpravny v Ostravě-Nové vsi, poblíž ulice 28. října, už se proto připravuje výstavba budovy, kde bude nová technologie umístěna.

„Projekt je zatím stále v přípravě, takže ty podoby mohou být různé, nicméně nový objekt to bude muset být. My počítáme, že nejpozději v roce 2025 by tato investice měla být zprovozněna,“ říká Vojtěch Janoušek.

Úpravna vody v Ostravě-Nové vsi funguje už 110 let. Z tohoto místa je pitnou vodou zásobována zhruba třetina obyvatel Ostravy. Už teď tu voda z podzemních pramenišť prochází několika stupni čištění a její kvalitu hlídají nejen složité technologie, ale i siveni američtí v nádrži.

„Je to citlivý druh, takže on zareaguje poměrně rychle. Nám se tady jednou stalo, že vypadlo provzdušňování, a rybičky začaly velice rychle umírat. Mezi tou reakcí pak máme samozřejmě ještě celou kapacitu vodojemů, takže víme, že odstavujeme úpravnu a musíme hledat příčinu,“ vysvětluje Pavla Halasová, vedoucí střediska technologie úpravny vody.

autor: iha
Spustit audio