Volbami v Českém Těšíně se začala zabývat policie

13. leden 2011

Policisté zahájili trestní řízení v kauze kupování hlasů při opakovaných volbách v Českém Těšíně. Mnoho svědků potvrzuje, že nákupčí nabízeli za hlas tisíc korun a sháněl podporu pro dva politické subjekty.

Kriminalisté chtějí jednoznačně ověřit, jestli nedošlo k trestnému činu maření voleb, kde je sazba až tři roky. Ještě před opakovanými volbami se ozývali lidé, že hlasy se v Českém Těšíně kupují znovu.

„Kupčení s hlasy pokračuje dále, pouze byla zvýšena sazba za hlas z 500 korun na 1000 korun. Dozvěděla jsem se to od dcery, ale neřekne mi, kdo jim ty peníze dal, ani za kterou stranu,“ potvrdila nám žena, která si přála zůstat v anonymitě.

Policisté shromažďují všechny informace, začnou vyslýchat svědky a chtějí využít i záznamů, které v ulicích města pořídila nevládní organizace Transparency International.

„Policie nestíhá žádnou konkrétní fyzickou osobu. Jde jen o to, že se kolem opakovaných voleb vyskytly stejné informace jako u voleb, které byly v řádném termínu. Chceme tedy prověřit, zda opravdu nebude naplněna skutková podstata trestného činu,“ potvrzuje policejní komisařka Zlatuše Viačková.

Na tom, že kriminalisté zahájí trestní řízení, se špičky policie dohodly přímo se šéfem karvinských žalobců Josefem Bláhou. Ten si myslí, že vyšetřování potrvá minimálně měsíc.

„Budeme samozřejmě na policii tlačit, aby se věci věnovala přednostně, aby tato věc byla prověřena co nejdříve,“ dodal Bláha.

Českotěšínská radnice tento vývoj velmi vítá. „Doufáme, že policie ukáže viníka a že bude potrestán,“ říká mluvčí městského úřadu Dorota Havlíková.

Volbami se zřejmě bude zabývat i Správní soud, protože některé strany chtějí podat žalobu.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu