Vrbenští hasiči budou mít novou zbrojnici

27. srpen 2016
Dobré odpoledne

Obyvatelé Vrbna pod Pradědem se už příští rok dočkají lepší požární ochrany. Radnice tam v těchto dnech začala s výstavbou nového zázemí pro dobrovolné hasiče, které má nahradit původní asi 100 let starou zbrojnici. Ta svým vzhledem připomíná spíš hasičské muzeum, má malou kapacitu a navíc leží na prudkém kopci.

„Tady máme historickou techniku – tři vozidla nahoře... A tady už je červenožlutý krasavec. Vozidlo, které vyjíždí téměř ke všem událostem. Pokud máme větší požáry, tak další technika nám stojí v těch odlehlých garážích vzdálených cca 500 metrů odsud. Musíme přebíhat, nic jiného se nedá vymyslet. Takže nás tady lidé můžou vidět pobíhat v helmách,“ říká velitel dobrovolných hasičů Ondřej Chalupa.

A to podle něj není všechno, Sedmadvacet dobrovolných hasičů tady ročně zvládne kolem stovky zásahů a k požárům, kalamitám i dopravním nehodám jsou schopní vyjet do pěti minut, tedy když zrovna nepřijde námraza.

„To je pak hlavním problémem výjezd vozidel právě tady z okrajové části z dost velkého kopce. Pod kopcem je restaurace, ve které jsme několikrát málem skončili,“ prozrazuje se smíchem hasič.

To s novou zbrojnicí skončí. Bude mít nejen lepší umístění, ale i více míst pro techniku a případný výcvik.

Ne každý je ale pro přesun. „Má to svoji historii,“ říká bývalý hasič Jan Novotný. Bydlí přímo vedle zbrojnice a nedá na ni dopustit. „Táta tady byl kdysi velitelem, pak jsem tady jezdíval já, teď můj syn. Mi se to jako hasičská zbrojnice líbí,“ míní.

Se starostkou Květou Kubíčkovou (ANO) jsme se dostali na místo, kde se začíná stavět nová hasičská zbrojnice. Zrovna tady probíhají výkopové práce.

SDH Vrbno pod Pradědem

„Jsme úplně na začátku. Do konce roku 2016 bychom tady měli objevit hrubou stavbu. Místo je výhodné z hlediska časového, výjezdu – je to přímo u hlavní silnice,“ říká starostka.

Celá zbrojnice za 21 milionů korun by pak měla být s pomocí dotace hotová zhruba za rok. Tu původní historickou město plánuje využít, například jako nové centrum pohřebnictví.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio