Vrchní soud v Olomouci osvobodil policisty obžalované z brutální loupeže

25. květen 2016

Tři policisté a další muž obžalovaní z brutální loupeže na Karvinsku jsou nevinní. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci. Obžalovaní údajně před pěti lety přepadli podnikatele a ukradli mu 3 miliony korun. Podle mluvčího soudu Vladimíra Lichnovského pro jejich odsouzení není dostatek důkazů.

David Baše a tři členové policejní pořádkové jednotky Jiří Glac, Pavel Pizlo a Daniel Jelič se měli podle obžaloby na podzim 2011 v kuklách vloupat do domku obchodníka v Rychvaldu na Karvinsku, spoutat podnikatele, jeho ženu a malého syna a z trezoru ukrást 3 miliony korun. I když technici na místě činu nalezli jejich pachové stopy, tyto důkazy soudu k odsouzení nestačily.

„Plně jsme se ztotožnili se závěry soudu prvního stupně a dle našeho názoru není prokázáno, že tuto trestnou činnost spáchali právě tito obžalovaní,“ zdůvodňuje Vladimír Lichnovský, mluvčí olomouckého Vrchního soudu.

Jiří Glac odcházel od soudu spokojený. Že je nevinný a obětí pomsty, tvrdil celých 5 let. Tak dlouho objasnění loupeže jeho kolegům trvalo.

„Bylo to velký zásah do života. Neustále jsme postavení mimo službu s platem 50 procent, což činí nějakých jedenáct a půl tisíce a to je opravdu hrozné.“

Glac a jeho kolegové museli okamžitě po obvinění svléknout policejní uniformu. On sám si teď ji znovu obléknout už nechce.

„Ztratil jsem veškeré ambice a ideály, co se týká českého státu,“ vysvětluje.

K rozhodnutí soudu se žalobkyně Jarmila Ošlejšková nechtěla vyjadřovat. Rozhodnutí Vrchního soudu je pravomocné. Podat je proti němu možné jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

autor: kra
Spustit audio