Vypálený kostel v Gutech: škoda je nejméně 50 milionů korun, motiv žhářů není jasný

9. září 2017
Zprávy , Zprávy

Škoda za vypálení vzácného kostela Božího těla v Gutech na Třinecku činí nejméně 50 milionů korun. Vyčíslila ji římskokatolická farnost Střítež u Českého Těšína, které zničená stavba patří. Obvinění ze zapálení jsou osmnáctiletí Jan B. a Jakub H. a jeden mladistvý. Dva z nich poslal soud do vazby kvůli obavám, že podpálí další kostely. Zároveň ale konstatoval, že motiv činu není jasný, uvedl v usnesení soud ve Frýdku-Místku.

„Škoda na shořelém objektu kostela podle vyjádření poškozené farnosti Střítež u Českého Těšína činí nejméně 50 milionů korun. S ohledem na rané stadium vyšetřování nebyla objektivizována,“ stojí v usnesení Okresního soudu ve Frýdku-Místku, které má server iROZHLAS.cz k dispozici. Právě senát tamního soudu poslal 5. srpna do vazby Jana B. a sedmnáctiletého mladíka.

Přesnou škodu určí znalec

Přesnou škodu musí určit znalec, jehož posudek by měl být hotov do dvou týdnů. „Škodu musí přesně vyčíslit kvůli pojišťovně. Je to ovšem něco kolem 50 milionů,“ potvrdil serveru iROZHLAS.cz farář Kazimierz Plachta ze střítežské farnosti. Shořelý kostel zkoumá expert, který například pracoval na obnově kostela svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové vyhořelém před 16 lety.

Trojice kostel zapálila v noci z 1. na 2. srpna. Předem se na tom domluvili Jan B. s mladistvým. Jakubovi H. popsali svůj plán a požádali ho, zda je odveze do Gutů a zpět. Večer koupili do čtyř plastových láhví benzin a odjeli ke kostelu.

Deník Právo popsal, že Jan B. a Jakub H. zůstali v autě, mladistvý odnesl láhve za kostel, polil benzinem jeho stěny a zapálil je. Poté všichni tři odjeli. Z kostela zbyl jen vztyčený kříž, zbytek včetně interiéru lehl popelem.

Policie neprozradila, jak trojici objevila, je ale pravděpodobné, že řidič Jakub H. jim celou akci popsal a na své kamarády kriminalisty navedl. Jak ale uvádí vazební usnesení soudu, vyšetřovatelé netuší, proč kostel chlapci zapálili.

Motiv nejasný

„Jejich motiv k předmětnému jednání není příliš jasný,“ píše frýdecko-místecký soud. Do vazby je poslal mimo jiné kvůli tomu, že na severu Moravy plánovali podpálení dalších kostelů.

Požár dřevěného kostela z 16. století v Třinci

„Lze dovodit, že obvinění Jan B. a mladistvý měli původně vytipovaných několik dřevěných kostelů v oblasti Moravskoslezského kraje k zapálení,“ píše soudkyně Ludmila Kotásková. Jan B. a mladistvý se navíc podle jejího usnesení k zapálení kostela doznali, slíbili, že nebudou mařit vyšetřování a nechají na sebe dohlížet probačním úředníkem. Ani to jim však na svobodu nepomohlo.

Trest 8 až 15 let
„S ohledem na významný následek, který obvinění svým protiprávním jednáním spáchali, lze důvodně očekávat i v případě mladistvého, že mu bude uložen nepodmíněný trest odnětí svobody,“ uvádí se v usnesení. Janu B. podle něj hrozí 8 až 15 let za mřížemi.

Biskupství již rozjelo plán na výstavbu nového kostela, která by měla být hrazena z pojistky. Probíhá také celostátní sbírka, jejíž výtěžek půjde na interiér kostela. Farář Plachta chce u spáleniště kostela sloužit mše.

Nedělní mše pod širým nebem, z kostela zůstal jen kříž
autoři: ogo , iROZHLAS.cz
Spustit audio