Výpověď klíčového svědka z kauzy Kořistka není jednoznačná

5. prosinec 2005
Zprávy , Zprávy

Do konce roku má být jasné, jestli jedna z údajně největších korupčních afér u nás půjde k ledu nebo ne. Ostravská žalobkyně dnes dostala znalecký posudek na duševní stav klíčového svědka z kauzy Kořistka. Ladislav Sommer autor vědeckofantastické literatury se přihlásil sám na policii a tvrdil, že u vedlejšího stolku slyšel, jak poradce šéfa ODS Marek Dalík a lobbista Jan Večerek nabízejí úplatek unionistickému poslanci Zdeňku Kořistkovi, když nepodpoří nově vznikající vládu.

Opavský psycholog dostal od žalobkyně řadu otázek, na které měl jeho posudek dát odpověď - například jestli svědek Ladislav Sommer má sklony k patologickému lhaní. To se nepotvrdilo, nicméně i přesto podle znalce nejsou jeho výpovědi jednoznačné.

"V této chvíli nemohu jednoznačně říct, jestli je svědek věrohodný nebo ne, ale jsou tam rozpory a takové skutečnosti, které nám naznačují složitost jeho osobnosti a vlastně takovou rozporuplnost těch skutečností, které nám uvedl. Takovou nejednoznačnost bych řekla," vysvětluje ostravská státní zástupkyně Tamara Kornasová.

Zdeněk Kořistka

Svědek Ladislav Sommer už před časem zaměstnal celou policejní skupinu. Kvůli jeho svědectví rekonstruovali v ostravském supermarketu klíčovou schůzku mezi aktéry korupční aféry. Svědek Sommer tvrdí, že seděl v kavárně u vedlejšího stolku a korupční nabídku slyšel. Policisté proto obchodní centrum uzavřeli a z reproduktoru pouštěli různé hluky a zkoušeli jeho sluch.

Advokát lobbisty Jana Večerka Stanislav Devátý takovou akci nepovažuje za smysluplnou. "Pokud vím, tak ty podmínky absolutně neodpovídaly. Zaprvé je to tam úplně jiné a zadruhé jsou tam, pokud vím, vedle děti. Čili v pět odpoledne, kdy měla být ta schůzka, pochybuji, že ty děti dělaly takový hluk, navíc tam hrála hudba. Jestli oni dělali rekonstrukci, tam seděl nějaký chlap zcela sám, ještě to ohradili, to se mi zdá jako naprosto zbytečný úkon a plýtvání penězi daňových poplatníků."

Kromě trestně právní linie celé kauzy se rozbíhá i civilní spor. Jan Večerek a Marek Dalík chtějí za ochranu osobnosti vysoudit po unionistickém poslanci každý půl miliónu korun. Ladislav Sommer se zřejmě jako svědek objeví v jednací síni. "Svědka Sommera podrobíme křížovému výslechu třetího stupně," říká k tomu advokát poradce šéfa ODS Petr Mikeštík.

Trestní stíhání proti Marku Dalíkovi a Janu Večerkovi státní zástupce už před časem zastavil. O otevření případu se začalo mluvit poté, co se na scéně objevil právě svědek Ladislav Sommer. Žalobkyně chce důkladně prostudovat posudek na jeho duševní stav a do konce roku rozhodnout o dalším osudu kauzy.

autor: ada
Spustit audio