Výsledky statických posudků Ostravice-Textilie údajně potvrzují nejčernější obavy

17. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Plesnivé stěny, vlhko a opadaná omítka. To před časem mohli vidět všichni, kdo byli na veřejné prohlídce interiéru bývalého módního domu Ostravica-Textilia v Ostravě. Už tehdy bylo jasné, že to je s obchodním domem - coby architektonickou perlou Ostravy - špatné.

Jak moc je to špatné, o tom měli rozhodnout statici. Jejich kompletní posudek dostane vedení města v nejbližších dnech. Podle prvních zpráv je situace velmi špatná.

„Vlhkost je tady ohromná, nejsou okna, netopí se. Myslím, že objektu, že ještě nespadl, v posledních letech pomohly mírné zimy,“ komentoval na nedávné prohlídce Ostravice architekt Josef Smutný.

Čtěte také

Reálně se podle něj dají opravit už jen dvě budovy. „Byly by to obrovské náklady a u objektu A je rekonstrukce finančně zcela nereálná. A u objektů C a D je to finančně velmi náročné,“ dodal.

Jestli je stav skutečně tak vážný, zjišťoval v uplynulém měsíci celý tým statiků. Ti teď potvrdili, že obavy města byly oprávněné.

„Závěry potvrzují obavy, které jsme měli. A to, že stav konstrukcí Ostravice – ať už se jedná o krovy nebo některé vodorovné i svislé konstrukce – je skutečně vážný,“ informoval hlavní architekt Ostravy Cyril Vltavský s tím, že přesné údaje bude mít v rukou nejspíš do konce týdne.

Demolice hrozí hlavně nárožnímu domu

Netrpělivě na ně čeká i Nikos Boboras z firmy RME Czech, která Ostravicu vlastní. „Třeba když řeknou, že je to v havarijním stavu, tak co musím nebo nemusím udělat, aby nedošlo k nějakému neštěstí,“ vysvětlil Boboras.

V takovém případě by se totiž vlastník nebránil ani případné demolici. Ta by se týkala nárožního domu, který jako jediný není památkově chráněný a ze všech budov je na tom nejhůř.

Co se zbytkem komplexu, ale Nikos Boboras stále neví. Tento týden se kvůli tomu chystá jednat s ostravským primátorem.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio