Výstavba Moravskoslezské vědecké knihovny se odkládá

16. duben 2009

Roky plánovaná výstavba nové Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě se odkládá na neurčito. Knihovna přitom sídlí v nevyhovujících podmínkách už řadu let. Situaci měla změnit prosklená černá kostka usazená v prázdné proluce naproti Domu kultury města Ostravy. Krajský úřad teď ale přípravy zastavil.

Vedení kraje říká, že za vším je hospodářská krize a škrty v rezortních rozpočtech. Ministerstvo kultury totiž podle hejtmana Jaroslava Palase do Ostravy nepošle slíbenou dotaci 220 milionů korun. A bez státní podpory, která má dosáhnout téměř půl miliardy, to podle Palase nepůjde.

"Pokud se začne této zemi lépe dařit, tak věřím tomu, že na to finanční prostředky budou. Stavba počítá také s penězi z Evropské unie a z rozpočtu Moravskoslezského kraje. Do té doby tyto finance použijeme k jiným účelům," řekl hejtman. Jinými slovy zhruba miliardu korun z fondů a vlastního rozpočtu teď kraj utratí za rozvoj škol, zdravotnictví a sociální péči.

Rozhodnutí v regionu vládnoucí koalice sociálních demokratů a komunistů se ale nelíbí šéfovi opozice a sice krajskému předsedovi ODS Zbyňku Stanjurovi. Říká, že pokud knihovna nevyroste teď, bude v budoucnu ještě složitější najít na ni peníze.

"Pak bude nějaká budoucí reprezentace kraje postavena před otázku, jak zcela z krajských peněz tuto výstavbu zafinancovat. Je to instituce, kterou kraj potřebuje. Je podle mne obrovská chyba, že ten projekt chtějí zmrazit. Právě naopak v době krize mohli přinést zakázku pro firmy, které na ní mohly pracovat," upozorňuje Stanjura.

Moravskoslezská vědecká knihovna sídlí v nevyhovujících prostorách ostravského magistrátu. Lidé si knihy nemohou volně prolistovat, ale musejí si je objednat. Navíc není celý více než milionový fond na jednom místě, ale v několika skladech v různých částech města. V některých z nich knihovníci bojují s vlhkostí. To vše mělo nové sídlo pro jednu z největších knihoven v zemi vyřešit.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu