Výstavu Černá slunce zhlédlo v Ostravě téměř 28.000 lidí

5. březen 2012
Zprávy , Zprávy

V ostravském Domě umění skončila unikátní výstava české moderny Černá slunce. Dvě stovky mistrovských děl známých českých malířů, sochařů a fotografů, mimo jiné Toyen, Kupky, Filly, Štýrského nebo Drtikola, vidělo téměř 28.000 lidí.

Výstava Černá slunce/ Odvrácená strana modernity 1927–1945 představila české moderní umění od 20. do 40. let 20. století z nového úhlu pohledu. K vidění bylo na 200 děl čtyř desítek představitelů českého moderního umění 20. století, a to včetně běžně nepřístupných prací ze soukromých sbírek.

„Od 7. prosince do 4. března výstavu zhlédlo 27.853 návštěvníků, a to i přesto, že byl zrušen jeden ze dvou volných dnů. V posledním týdnu výstavy stoupla průměrná denní návštěvnost na 700 osob. Největší zájem o výstavu byl evidován o víkendech, poslední neděli si výstavu prohlédlo téměř 2 000 návštěvníků,“ upřesnila mluvčí Galerie výtvarného umění v Ostravě Jana Šrubařová.

Kromě mnoha jiných byli na výstavě zastoupeni i světově proslulí umělci, jako je například Toyen, František Kupka, Josef Váchal, Jindřich Štýrský, Jan Zrzavý, Emil Filla nebo Josef Čapek. Exponáty na výstavu poskytlo na 40 zapůjčitelů.

„Výstava se stala druhou nejúspěšnější expozicí v historii Domu umění. Dům umění byl v posledních týdnech stále plný. Nejvíce návštěvníků přišlo samozřejmě z Ostravy a blízkého okolí. Cítím zadostiučinění z toho, jak moc si Ostravané váží kultury, kterou zde mají," doplňuje ředitel galerie Jiří Jůza.

Výstavu doprovázela řada programů. Velký ohlas měly komentované prohlídky či vzdělávací programy pro školy.

Po Černých sluncích v Ostravě zazáří modrá

Dům umění už připravuje další unikátní projekt. Po Černých sluncích představí jedno z raných děl Františka Kupky Tvar modré z roku 1913. Výstava bude jednou z posledních veřejných prezentací obrazu před jeho aukcí.

„Expozice s názvem Modrá Františka Kupky bude v ostravském Domě umění zahájena v úterý 13. března v 17:00 a potrvá do 8. dubna,“ dodala mluvčí galerie.

autor: tif
Spustit audio