Z bruntálské mateřinky bude denní stacionář pro seniory a postižené

18. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Rozsáhlé úpravy teď začaly u bývalé mateřské školy v Bruntále. Po rekonstrukci bude v prázdné budově denní stacionář pro seniory nebo handicapované. Tyto sociální služby v Bruntále chybí a o denním stacionáři se tam mluví už deset let. Fungovat by měl začít na jaře příštího roku.

„My sice v Bruntále máme Domov pro seniory Pohoda, máme dům s pečovatelskou službou, ale populace v Bruntále stejně jako v celé republice stárne. Výhledově bude zapotřebí ještě více míst v těchto druzích sociálních služeb. A dosud jsme neměli zařízení denního charakteru,“ vysvětluje mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek.

Náklady na rekonstrukci přesahují 10 milionů korun a jsou z 90 procent kryty z dotace ministerstva pro místní rozvoj. Práce na budově mají skončit v příštím roce. Do jara se tak musí stihnout opravit fasáda, podlahy, ale například i vybudovat nový výtah.

Stacionář pak bude spravovat zdejší domov pro seniory a podle jeho ředitelky Jarmily Šíblové bude sloužit lidem s handicapem či seniorům.

„Denní stacionář je vlastně denní sociální služba, takže ráno by uživatel přišel k snídani, měl své aktivity – třeba četba denního tisku, relaxační cvičení, rukodělné práce, pak oběd a individuální společenské hry, cvičení paměti. Ukončení dne té služby by bylo v 17 hodin,“ popisuje ředitelka.

Denní stacionář má ulevit rodinným příslušníkům handicapovaných nebo seniorů. Ti si pak mohou odpočinout, vyřídit potřebné věci a vědět, že o jejich blízkého je v tu dobu dobře postaráno.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio