Z havířovských ulic nadobro zmizí městské autobusy s dieselovými motory

12. červen 2017

Havířovská ČSAD vyřadí poslední naftové autobusy. Nově tak na městských i příměstských linkách budou jezdit jen vozy na CNG a elektřinu. Soukromý dopravce uspěl s žádostí o dotaci a chce tak definitivně odstavit dieselové motory.

Právě doprava patří spolu s průmyslem a lokálními topeništi k největším zdrojům znečištění ovzduší v Moravskoslezském kraji. „Dieselové autobusy úplně zrušíme a kompletní provoz v MHD Havířov bude plně ekologický,“ ujišťuje šéf divize osobní dopravy 3ČSAD Jakub Vyvial.

„V rámci MHD Havířov dnes disponujeme 56 vozidly, přičemž zhruba ještě 5 autobusů máme na běžný dieselový pohon. A díky tomu, že jsme uspěli v dotačním projektu pro ostravskou aglomeraci, tak pořídíme na přelomu roku 15 nových ekologických vozidel. Buď budou na CNG nebo to budou elektrobusy,“ dodává Vyvial.

Soukromý dopravce prodloužil nedávno s havířovskou radnici smlouvu na provoz městské hromadné dopravy až do roku 2023. Právě to byla hlavní podmínka pro získání dotace na nákup autobusů za zhruba 106 milionů korun.

Podobná ekologizace vozového parku už probíhá v nedalekém Třinci. A například ostravská MHD chce být do roku 2020 úplně bez dieselových motorů. Už před několika měsíci navíc ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) naznačil, že na dotace by mohli dosáhnout také malí dopravci.

autor: stj
Spustit audio