Z Lysé hory mizí legendární Šantán. Jeho provoz nahrazuje obnovená Bezručova chata

25. listopad 2015
Dobré odpoledne

Právě dnes zahajuje zkušební provoz Bezručova chata na Lysé hoře. Zároveň z beskydského vrcholu ale mizí legendární Šantán.

Bývalá konírna, která provizorně sloužila jako klubovna a bufet, už je totiž dávno v dezolátním stavu a nemá ani sociální zázemí. A tak po zprovoznění chaty půjde k zemi. Útulna se na vrchol Lysé hory vrátila po téměř 40 letech. Téměř svépomocí ji postavil Klub českých turistů.

„Fotíme se před Šantánem – musí to být, aby nám zůstala památka. Poslední fotka se Šantánem,“ říká pan Roman. S Martinou právě dorazili na vrchol Lysé hory.

Před dveřmi do Šantánu je nápis Zavřeno navždy. A vevnitř, už dělníci označují prkna, ze kterých je bouda složená, aby ji mohli rozebrat a postavit v podhůří.

„Dříve jsem jako člen Klubu přátel Lysé hory prodával v Šantánu. Protože jsme to měli v pronájmu, tak jsem tam chodil i na víkendy. Je to srdeční záležitost, dá se říct,“ přiznává pan Jenda.

Současně se ale už moc těší na provoz nové Bezručovy chaty: „Je to přesná kopie toho, co tady bylo dřív. Ale vevnitř je to naprosto jiné. Interiér je vkusně udělaný a dominanta toho je, že je tam krásný výhled z restaurace na celé pohoří. Je to opravdu nádherné.“

‚Náhražka‘ za Šantán

„Tady je taková horská knajpa, která by měla sloužit jako nárazová zóna pro ty, kteří přijdou hladoví a žízniví. Tak to je jejich první zastavení,“ vítá nás v krásném dřevěném interiéru Jiří Stejskalík z Klubu českých turistů. „Budeme tady dělat koncerty. Tam máme klavír, basu,“ ukazuje.

Na stěnách jsou fotografie původní chaty. Je tady i jedna osudová z roku 1978, kdy tady hořelo. Tehdy na místě zbyly prakticky jen základové kameny. Teď je z nich postaveno jakési nádvoří před budovou. Za čtyři roky tady přiložilo ruku k dílu na 14 tisíc lidí. Přispěli prací, penězi nebo materiálem.

Restaurační část Bezručovy chaty na Lysé hoře

Bezručova chata bude sloužit i k ubytování, nejdřív ale až příští rok. Klub českých turistů musí ještě vyřešit čistírnu odpadních vod.

autor: Zdislava Mochová
Spustit audio