Z nezaměstnaných žen by mohly být profesionální chůvy

21. září 2012

Nezaměstnané ženy se v Ostravě budou školit na profesionální chůvy. Série ojedinělých kurzů, placených z Evropské unie, odstartuje v říjnu. Už teď organizátoři společně s úřady práce tipují vhodné uchazečky.

Milada Dvořáková je energická padesátnice. Vychovala vlastní děti a pomáhá i s péčí o vnoučata. Zatím pracovala v administrativě a tak doufá, že jako profesionální chůva dostane novou šanci. Až bude mít na své schopnosti certifikát, bude to podle ní pro potenciální klienty záruka kvality.

„Důležitý je určitě v tom slova smyslu, že budeme obohaceni o nové poznatky, že zabrouzdáme do nějakých psychologických věcí, což u vlastních dětí jsme nějak nevnímali po dobu výchovy,“ říká paní Dvořáková.

Kurzy rozjíždí vzdělávací centrum Gracent. Podle jeho zástupkyně Zdeňky Rusnokové si zatím živnostenské oprávnění na hlídání dětí mohly založit ženy, které mají třeba zdravotnické anebo pedagogické vzdělání.

Teď ale došlo ke změně, protože je málo míst ve školkách a počítá se i s takzvanými dětskými skupinami.

„Od letošního roku se nám tam nově přiřadila položka, že o dítě do věku tří let může pečovat i na základě certifikátu chůvy. A je to věková kategorie, kdy mají maminky nejčastěji problém s umístěním dítěte, kdo by se o ně postaral,“ dodává Rusnoková.

Kurzy se rozjedou v říjnu. Zájemkyně ale musejí projít třeba psychologickými testy, které mají odhalit třeba to, jestli mají sklony k agresivitě. Do školy budou chodit tři měsíce. Učit se budou nejen o hrách a zdravotní péči, ale naučí se i to, jak podnikat.

autor: mik
Spustit audio