Z obory hukvaldského hradu zmizela socha lišky Bystroušky

27. květen 2015
Zprávy , Zprávy

AKTUALIZOVÁNO 16:43 - Obec Hukvaldy přišla o jeden ze svých symbolů. Z tamní obory dnes v noci zmizela bronzová socha Lišky Bystroušky, která patřila k nejoblíbenějším atrakcím hradního areálu.

Informaci o zmizení zveřejnil Facebook hukvaldského hradu, zmizení bronzové plastiky potvrdil správce obory i vedení obce. Současně s liškou zmizela i kovová pamětní deska. Krádež už vyšetřují policisté.

„Policisté začali prověřovat skutek majetkového charakteru. V této souvislosti žádáme veřejnost o jakoukoli informaci, která by vedla k dopadení pachatele a nalezení věci. Nelze totiž vyloučit, že socha by mohla být nabízena ve sběrnách,“ řekla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Na krádež upozornili pracovníci obory, kteří o události informovali policii a ostravsko-opavské biskupství. To je totiž majitelem Hukvaldské obory.

„Zloději odsekali z kamene lišku i pamětní desku dnes v noci. Využili pravděpodobně klimatických podmínek, které tady během noci panovaly,“ uvedl pro web Diecéze ostravsko-opavské oborník Milan Koutný, který hodnotu odcizeného památníku odhaduje na částku sto tisíc korun.

Pozdvižení na Facebooku

Krádež sochy vyvolala rozruch na sociálních sítích. Ostře ji odsoudili uživatelé Facebooku na profilu hukvaldského hradu, kde se informace s fotografií místa bez lišky objevila zřejmě nejdříve. Fotografie byla během několika hodin nasdílena více než tisíckrát.

„Předem se omlouvám za vulgaritu, ale toto už je skutečně za hranicí všeho. To mě zvedlo ze židle. Osoba, která má toto na svědomí, musela být neskutečná bezcitná hyena bez sebemenšího respektu a úctě k národním, regionálním a vlasteneckým hodnotám. Zaslouží exemplární trest s maximálním možným negativním dopadem na její život,“ napsal například v komentáři uživatel Facebooku Petr Vyvial.

Socha Bystroušky patřila k nejoblíbenějším atrakcím hradního areálu. Podle legendy totiž plnila přání. Traduje se, že kdo lišce sáhne na ocas, tomu to přinese štěstí. Od neustálého hlazení a ohmatávání tak měla konec ocasu neustále pěkně vyleštěný.

Liška Bystrouška

Bílovická předloha

Liška Bystrouška je pohádka pro děti, kterou v roce 1920 napsal spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlídek. Příběh o chytré lišce zaujal také hukvaldského rodáka, skladatele Leoše Janáčka, kterému posloužila jako libreto k opeře Příhody lišky Bystroušky.

V Hukvaldské oboře byla socha lišky Bystroušky instalována společně s pamětní deskou v roce 1959. Dva měsíce po její instalaci liška zmizela a byla nahrazena novým odlitkem v roce 1962.

Památník s Liškou Bystrouškou
autoři: tif , Kateřina Daňková
Spustit audio