Z ostravských Komenského sadů mizí nemocné stromy. Nahradí je magnolie a duby

16. březen 2017

Technické služby od ledna pokácely v Komenského sadech v Ostravě asi deset vzrostlých stromů. Minulý týden padlo několik jírovců v okolí památníku Rudé armády. Odstranění všech dřevin povolil obvodní úřad i magistrátní odbor životního prostředí. Byly totiž nemocné.

Probírka stromů v Komenského sadech pro tentokrát skončila. Do listopadu se už může kácet jen v havarijních případech.

„Vykácelo se v době vegetačního klidu pět jírovců. Byly skoro celé suché nebo napadené dřevokaznými houbami. Jinak došlo k vykácení tureckých lísek a bříz. Všechno to byly suché stromy. Celkem padlo devět stromů,“ říká Martina Kittnerová, náměstkyně ředitele Technických služeb Moravské Ostravy a Přívozu, která má na starost zeleň.

Stromy sledují už v průběhu léta, kdy se začínají projevovat některé změny. „V momentě, kdy strom uschne, to musíme řešit, musíme zajišťovat bezpečnost. Někdy to vyvolává emoce, protože v době vegetačního klidu vypadají stromy všechny stejně. Ale ty by už nevyrašily. Vše proběhlo na základě povolení. My si sami nemůžeme rozhodnout, že něco pokácíme. Je to hodně přísné,“ vysvětluje Kittnerová.

Technické služby centrálního ostravského obvodu mají požadavek na dosadbu 17 stromů. Budou se vysazovat magnólie a duby. „Stromy máme poptané, takže v průběhu měsíce, měsíce a půl se budou vysazovat nové dřeviny,“ ujišťuje náměstkyně ředitele.

Kácení stromů si všimla například paní Blanka Vojtková. Parkem chodí minimálně třikrát týdně a věří, že je v dobré péči. „Já si myslím, že jsou odborníci a opravdu vykácí jen stromy, které by mohly třeba někomu ublížit. Nemyslím, že by to byly stromy, které mohly dál růst,“ říká.

Komenského sady v Ostravě

Po kácení stromů tady začal jarní úklid travnatých ploch. Postupuje od radnice směrem na Přívoz. „Většinou vyhrabáváme listí,“ říká pracovnice technických služeb Petra. Záhony se začnou osazovat až v polovině května.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio