Z Ostravy do Pardubic vyjela kolona historických hasičských vozů

29. červen 2015
Zprávy , Zprávy

Na dlouhou cestu z Ostravy až do Pardubic vyrazila dopoledne kolona historických hasičských vozidel. Postupně se zastaví v několika městech a dobrovolní záchranáři tam dostanou od starostů pamětní stuhy.

V pořadí už sedmá jízda napříč republikou nabídne skutečnou lahůdku - předválečné zásahové auto Praga z roku 1934. A jak říká šéf moravskoslezských dobrovolných sborů Leo Kuběna, i když technika je už někde úplně jinde, veterány nic nenahradí.

„Právě proto my ty propagační jízdy děláme. Abychom ukázali občanům, jak se dokážeme postarat i o ty naše dědečky auta,“ dodává hasič.

Kolona nablýskaných veteránů, vyžehlených dobových uniforem a historických praporů dorazí do Pradubic v pátek a právě v tomto cílovém městě bude sjezd zástupců všech dobrovolných sborů z celé republiky.

Cestou je v plánu několik zastávek, třeba v Hlučíně, Opavě nebo Brumovicích a zájem lovců fotografií i milovníků starých hasičských časů se očekává. Je to přece jen nejmasovější organizace u nás.

„Máme 348.481 členů v 7783 sborech,“ má spočítáno krajský starosta dobrovolných hasičů. Takže v podstatě kolik obcí tolik sborů. „Některé obce mají dokonce i víc jak jeden sbor,“ uzavírá Kuběna.


Plán trasy:
Celou trasu absolvují minimálně dvě historická hasičská vozidla – pragovka z roku 1934 z Přibyslavi a tatrovka z roku 1929 ze Štramberka. Po cestě se budou - alespoň na několik kilometrů - přidávat další historické kousky.

29. června 2015
Ostrava – Hlučín – Bobrovníky – Háj ve Slezsku – Ostrá Hůrka - Opava – Holasovice – Horní Benešov – Bruntál

30. června 2015
Olomouc – Velký Týnec – Velká Bystřice - Daskabát – Velký Újezd – Staměřice – Veselíčko – Osek - Lipník nad Bečvou – Hranice na Moravě – Opatovice – Paršovice - Soběchleby – Oprostovice – Radkova Lhota - Dřevohostice – Horní Moštěnice – Přerov

A jede se dál...

1. července 2015
Přerov – Bochoř – Troubky – Tovačov – Bedihošť – Prostějov – Kostelec – Konice – Kladky - Jaroměřice – Letovice - Trpín – Hartmanice – Pomezí – Čistá – Budislav – Proseč - Skuteč

2. července 2015
Skuteč – Luže – Radhošť – Slepotice – Moravany – Topol – Chrudim – Slatiňany – Lukavice – Liboměřice – Seč

3. července 2015
Seč – Heřmanův Městec – Starý Mateřov – Choltice – Přelouč – Kladruby nad Labem – Újezd u Přelouče – Vápno - Voleč – Semtín – Čeperka – Pardubice

autor: mrk
Spustit audio