Z vyhořelé textilky v Krnově by se mohla zachránit až polovina vybavení a vzorníků

4. leden 2018

Až polovina vybavení z vyhořelé krnovské Karnoly by mohla podle památkářů přežít. Historicky objekt zachvátil v prosinci ničivý požár. Památkáři teď začali se záchranou exponátů. Zachovalé části vzorníků látek i další části dílen putují do nedalekých mrazíren. Tam budou zakonzervované a odolají plísním, než se dostane na jejich restaurování.

Před budovou vyhořelé Karnoly se radí památkáři. Ze všeho nejdříve ale musí všichni absolvovat bezpečnostní školení, protože vstup do budovy zdevastované požárem je rizikový.

„Jsou tady dva archivy. V zadní části je archiv s mladšími vzorníky a dezény a tady, kde jsou ty starší věci, je vlastně to požářiště,“ říká památkářka Andrea Šírová.

Kolem jsou haldy prohořelých papírů, dřevo i kousky vzorníků. „Své tady vykonal požár a následně i hasiči, kteří vlastně museli prolít všechno vodou, aby uhasili oheň. Tak teď nás trápí nadměrná vlhkost, nebo to, že vše, co tady vidíte, je hodně mokré. Nevýhodou je, že nemrzne, ač je leden. A bylo to tady celé svátky. Čili rozvíjejí se plísně a je nutné to zamrazit, aby se ten proces zastavil,“ vysvětluje památkářka.

Jeden ze zbytků tkalcovských stavů kontroluje restaurátor Tomáš Flimel. „V každém případě je to katastrofa. Člověk nevidí tak často, aby takové historické strojní zařízení bylo zničené v takovém rozsahu. Ale ono to není tak zničené, aby to skončilo v šrotu, ale náklady na opravu budou opravdu hodně vysoké,“ odhaduje restaurátor.

Památkáři zatím hrubé záchranné práce odhadují na několik dní.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio