Za pojistný podvod s dvěma mrtvými dostal Chorvat čtyři roky vězení

22. září 2017

Neobvyklý případ pojistného podvodu uzavřel Krajský soud v Ostravě. Poslal na čtyři roky do vězení Chorvata Gorana Bobana, který podle rozsudku zorganizoval výbuch v památkově chráněné vile, aby od pojišťoven vymámil několikamiliónové odškodnění. Jeho dvěma najatým krajanům se ale příprava nepovedla, k explozi došlo dříve, než plánovali a oba muži zemřeli pod sutinami domu v Šenově u Nového Jičína.

Po rozsudku se soudce Vítězslav Božoň s obžalovaným docela neobvykle loučil a promlouval mu do duše. „Já bych vám přál, abyste se k soudu již nedostal a abyste ve svých podnikatelských aktivitách a životních prioritách měl lepší ruku při volbě,“ řekl soudce.

Goran Boban se proti rozsudku odvolal přímo v jednací síni. „Žádné přímé důkazy, žádné nepřímé důkazy. Na ničem jsem se nepodílel,“ uvedl.

Jenže podle soudce Vítězslava Božoně nepřímé důkazy na odsouzení bohatě stačí. „Těch nepřímých důkazů je tolik, že tvoří ucelený řetězec důkazů, které mluví jednoznačně o zapojení pana obžalovaného do jemu vytýkanému jednání. Tam byl zjištný motiv získat finanční prostředky od pojišťovny,“ poznamenal soudce.

Po explozi obžalovaný hasičům a záchranářům neřekl, že v domě byli lidé. Až později začala chorvatská policie pátrat po dvou pohřešovaných a stopy vedly do Šenova u Nového Jičína. Auto Chorvatů bylo před supermarketem a vyšetřovatelé v sutinách skutečně objevili těla.

Co se při přípravách mohutné exploze ve sklepení pokazilo, je dosud záhadou. „Protože ti, co byli v tom sklepě – a byli tam sami, zemřeli. Ale s největší pravděpodobností došlo k chybné manipulaci s rozbuškou, s roznětkou,“ myslí si státní zástupce Michal Król.

Podle rozsudku obžalovaný potřeboval nutně peníze v hotovosti. Nedařilo se mu v podnikání a navíc končila lhůta, ve které měl věřitelům zaplatit dluh.

autor: ada
Spustit audio