Začal platit nový stavební zákon. Novela zjednoduší stavbu rodinných domů

2. leden 2018

Pokud plánujete stavbu rodinného domu anebo jen obyčejného plotu kolem svého pozemku, týká se vás novela stavebního zákona. Platí od začátku roku a podle ministerstva pro místní rozvoj by měla zjednodušit a zrychlit úřední řízení.

Oplocení zahrady vypadá jako jednoduchý úkol. Pokud jsou ale špatné vztahy mezi sousedy, může se ze stavby obyčejného plotu stát velmi komplikovaný problém. Zmírnit by ho měla právě novela zákona.

„Nyní, pokud se bude jednat o plot do dvou metrů výšky, který nebude hraničit s veřejným prostranstvím, čili to jsou právě ty ploty mezi sousedy, tak ty nebudou vyžadovat ze stavebního úřadu vůbec nic,“ říká Jiří Kozelský, vedoucí stavebního úřadu Moravské Ostravy a Přívozu.

Pokud ale část oplocení hraniční třeba s obecní cestou, územní souhlas je nutné vyřídit.

Zjednodušení pocítí i ti, kteří plánují rodinný dům nebo chalupu. Ještě v prosinci mohli stavbu pouze ohlásit ti, kteří stavěli dům do 150 metrů čtverečních. Ostatní už museli žádat stavební povolení. Číslo 150 metrů čtverečních už v novele není.

„Jakýkoliv rodinný dům může jít právě na to ohlášení, což znamená zhruba měsíční úsporu času při vyřizování té žádosti,“ dodává Kozelský.

Na první pohled drobnou změnou je zákaz staveb, které umožňují pobytovou rekreaci v nezastavěných částech obcí, třeba někde u lesa. Měly by tak podle Jiřího Kozelského zmizet chaty a dokonce i chalupy, a to tam, kde mohla stát jen například turistická zastavení.

„Lidé se naučili využívat mezery v zákoně a v rámci stavby pro cestovní ruch si vystavěli i své bydlení. Stavěli oficiálně stavbu pro cestovní ruch a přitom to byla jejich chata nebo rodinný dům,“ vysvětluje Kozelský.

A jednou z mnoha dalších změn je samotný začátek stavebního řízení. Pokud na úřad nepřijde současně s touto žádostí i hotová projektová dokumentace, řízení se automaticky zastaví.

autor: mrk
Spustit audio