Začala oprava zámku v Nové Horce. Do tří let bude přístupný veřejnosti

12. prosinec 2016
Zprávy , Zprávy

Rozsáhlá oprava začala na zámku v Nové Horce u Studénky. Ten letos získalo Muzeum Novojičínska a do tří let jej chce za 42 milionů korun zčásti zpřístupnit veřejnosti.

I když je prosinec, první práce se odehrávají venku na fasádě rozsáhlého zámku. Kromě zpevnění zdí mají práce odhalit, jakou kombinaci barev zámek dříve nesl.

„Celý objekt se připravuje na statické zajištění. Obzvlášť pravé křídlo, které je nepodsklepené, vykazuje četné poruchy statiky. A bude se vlastně ankrovat, stahovat,“ popisuje zástupce ředitelky Muzea Novojičínska Radek Polách.

Jak přesně bude fasáda zámku po opravě vypadat, přitom stále ještě pracovníci muzea neví. Kvůli dodržení historické věrnosti musí staré omítky ještě podrobně prohlédnout.

„Určitě to půjde do světlé, do světle žluté a bílé, ale přesné rozložení barevného schématu budeme ještě připravovat,“ dodává Polách.

V červnu pak začne rekonstrukce prvního patra včetně zámecké kaple. Muzeum v ní nechá obnovit původní výmalbu, na kterou při průzkumu nečekaně narazili restaurátoři.

„Fresky byly v roce 1970 zabíleny. Kdyby vlastník jako nechtěl to obnovovat anebo neměl na to finanční prostředky, tak my jako vlastně státní památková péče mu to nemůžeme nařídit. Takže tento záměr velice hodnotíme kladně,“ říká Markéta Jurašková z ostravského Národního památkového ústavu.

Čtěte také

Přízemí chce muzeum otevřít veřejnosti na začátku sezóny 2019. Pokoje a sály prvního patra si ale na návštěvníky počkají až do roku 2024. Také tam restaurátoři objevili vzácné fresky.

Hlavní hala zámku

„Což znamená samozřejmě obrovské množství finančních prostředků na restaurování a obnovu jednotlivých prostor, které sloužily jako ty hlavní a reprezentační,“ dodává Radek Polách.

Muzeum navíc plánuje obnovu zámeckého parku. Jeho část před hlavním průčelím ale vlastní stát, muzejníky tak ještě čekají jednání o převodu.

autor: Michal Polášek
Spustit audio