Začala velká jarní deratizace kanalizačních sítí. Vodárny rozmístí přes tři tuny nástrah

25. květen 2017
Dobré odpoledne

Otevřít každý kanálový poklop, položit nástrahu proti potkanům a nevynechat ani jednu ulici. Tak vypadá plošná deratizace, kterou dělají vodárny každé jaro. Malé barevné kostky s otráveným krmením se i letos objeví v kanalizaci postupně od Českého Těšína až po západní část Moravskoslezského kraje. Jak taková deratizace vypadá, to jsme zjišťovali v Jablunkově.

Plastový kýbl s návnadami, gumáky a háček na dlouhé tyči. To je každodenní pracovní výbava Jarmily Hajdíkové a Jany Prokopové. Za jediný den otevřou až 200 poklopů a rozmístí stovky návnad. Občas odběhnou i vedle silnice či do zahrady, potkany a jejich trasy už dobře znají.

Je to tradiční jarní masivní útok na potkany, potvrdil Marek Síbrt, mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací. Jsou to tisíce kanálů, které se musí v Moravskoslezském kraji otevřít každý rok.

„V letošním roce je to více než 42.000 návnad, které vložíme do kanalizační sítě a kanalizačních šachet nebo čistíren odpadních vod. A když to převedeme na kila, tak je to zhruba 3300 kilogramů,“ upřesňuje Síbrt.

Návnady vypadají jako červené a modré kostky a protože jsme nikde žádnou starou nenašli, potkanům evidentně chutnají.

Kladení nástrah pro potkany do kanálu
Natáčení reportáže o velké jarní deratizaci
autor: mrk
Spustit audio