Začalo léto a předpověď slibuje slunečné a teplé počasí

21. červen 2017
Zprávy , Zprávy

Slunné dny jen s ojedinělými přeháňkami. Takové počasí předpovídají meteorologové v kraji minimálně do konce pracovního týdne. Nejteplejším dnem v Moravskoslezském kraji má být čtvrtek, kdy se teploty budou šplhat až k 33 stupňům. Například v centru Ostravy jezdí kvůli vysokým teplotám takzvané prachostřiky, které zvlhčují vzduch.

„Je to skvělé! Jsem dítě slunce, takže si to užívám. Přidat ještě,“ libuje si v horku paní Kamila. Narozdíl od studenta historie Viktora Trefila: „Asi se rozpustím, nesnáším to. Zato mám rád zimu.“

Ulice v centru Ostravy jsou docela rozpálené, i když je chladí kropicí vůz. „Člověk si nevybere. Počasí je takové, jaké je. A nechápu lidi, proč si stěžují na počasí. Je to naše počasí, žádné jiné tady nebude. Nikdy. S tím se musíme smířit,“ nestěžuje si zedník.

Problémy mohou vysoké teploty dělat hlavně dětem a starším lidem, kardiakům a astmatikům. „Samozřejmě lidé, kteří berou hodně léků, těm to nepřirozené prostředí, horko a dusno dělá hůř,“ říká internista Petr Chmura.

Podle lékaře by lidé měli v horkých dnech vypít až 3 litry tekutin denně, a protože například starší lidé nepociťují žízeň, měli by si množství vypité vody zapisovat.

„Platí to, co dělají třeba Řekové na řeckých ostrovech. Vycházejí ven dopoledne a večer. To samé platí u nás. Práce na zahrádce v poledne v největším horku není zrovna to, co by mělo být správné,“ připomíná Chmura.


Vzhledem k velkému horku by lidé měli omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Děti či zvířata by neměla zůstávat na přímém slunci či ve stojících automobilech. Důležité je dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů bez kofeinu, zejména neperlivých. Při použití klimatizace by měl být rozdíl venkovní teploty a klimatizovaného prostředí kolem pěti stupňů Celsia.

Horko dělá problémy i řidičům. Projevuje se třeba na jejich chování. „Vzrůstá agresivita za volantem. Jsou různé skutečnosti, které horko podněcuje. Takže je potřeba, aby skutečně byl řidič na to připravený. I v rámci technických pomůcek – máme různé typy klimatizací, odvětrávaná sedadla. Každá taková vymoženost nám usnadňuje řízení vozidla,“ říká krajský koordinátor BESIPu Pavel Rakus.

Letní slunce přitom umí auto pořádně rozpálit. „Když necháte auto na parkovišti a bude několik hodin vystaveno přímému slunci, tak se v tom vozidle může teplota vyšplhat až k 80 stupňům Celsia,“ varuje Pavel Rakus.

autor: iha
Spustit audio