Záchranáři a policisté dostali zlaté kříže za pomoc ve Studénce

4. květen 2016

Záchranáři a policisté, kteří zasahovali loni u srážky pendolina s kamionem ve Studénce, dostali Zlatý záchranářský kříž. Mnozí si znovu připomněli loňskou tragickou nehodu na železničním přejezdu, při které přišli tři lidé o život a dalších sedmnáct bylo zraněno.

„Když jsme na to místo přijížděli, tak jsme se ještě s klukama bavili, že je to asi nějaké prověřovací cvičení. Tak se to i plánovalo, kdyby se v budoucnu něco takového stalo,“ vzpomíná dobrovolný hasič ze Studénky Libor Šmíd.

Když ale s kolegy uviděl záchranářský vrtulník, věděl, že je zle. „Potom jsme převzali od velitele z Bílovce informace, kam máme jít. Jeli jsme až k přejezdu, kde byl ten rozpůlený náklaďák, a tam jsme dohašovali ohniska a dělali průzkum, jestli tam náhodou nejsou další zranění,“ dodává hasič.

Všichni záchranáři na místě museli přepnout do speciálního režimu, ve kterém nebylo místo na emoce ani zaváhání.

„Je potřeba mít takové trubicové vidění – to co máme naučené a podle toho pracovat. Samozřejmě ex post, když si to člověk rozebírá a potom o tom mluví, tak každý uvažuje, jestli udělal všechno správně a tak, jak by měl,“ potvrzuje oceněný lékař letecké záchranné služby David Koudelka, který se staral o zraněné.

Nejtěžší byla rozsáhlost zásahu

I když všichni záchranáři postupovali podle nacvičeného scénáře pro podobné události a velitelé vše pečlivě řídili, pro většinu z nich šlo o jeden z nejtěžších zásahů v kariéře.

„Nejtěžší na zásahu byla jeho rozsáhlost. I když šlo vlastně o jeden vagón, tak místo zásahu mělo přes půl kilometru. Takže přesouvat se mezi požárem a vyprošťováním osob zabralo dost času i sil,“ říká velitel zásahu profesionálních hasičů Jakub Kozák, který s bíloveckým týmem dorazil na místo deset minut po oznámení nehody.

Odznaky Zlatého záchranářského kříže uděluje každoročně Česko-slovenský záchranářský časopis Rescue report za profesionálně zvládnuté zásahy ve výjimečných situacích.

autor: stj
Spustit audio