Záchranáři častěji vyjíždějí ke kolapsům z vedra

24. červen 2016
Zprávy , Zprávy

Teploty až 35 stupňů Celsia očekávají dnes meteorologové v Moravskoslezském kraji. Na mnoha místech by mohly padnout teplotní rekordy. Platí varování před horkem. Lidé by měli omezit pohyb na přímém slunci a hlídat si, že dostatečně pijí.

S teplotami v regionu roste i počet výjezdů záchranářů. Jen za poslední dva dny lékaři museli k 25 lidem, kteří zkolabovali. Problémy měly další desítky lidí, třeba kvůli chronickým stavům. Výjezdů sanitek tak od středy do dnešního rána přibylo asi o 15 procent.

„Nejčastější chybou bývá nepřizpůsobení se horkému počasí, a to v několikerém smyslu – vhodný oděv, dostatek tekutin, který může být dvojnásobný oproti běžným dnům, ale také vynechání nebo zmírnění fyzické zátěže na slunci,“ připomněl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Vedra mají pokračovat. Tropické teploty podle meteorologů vydrží i o víkendu. „Bude vrcholit příliv velmi teplého vzduchu od jihu. V sobotu teploty vystoupí na 31 až 35 °C, v neděli 27 až 31 °C,“ říká meteorolog Zbyněk Návrat s tím, že v neděli mohou kraj zasáhnout i silné bouřky.

autoři: iha , Dominika Škrabalová
Spustit audio