Začíná období půstu. Popeleční středu si připomněli i farníci z Kravař na Opavsku

14. únor 2018

Dnes je Popeleční středa a podle křesťanských zvyků začíná období půstu. Farníci z Kravař na Opavsku si tento den připomněli založením nové tradice. Sešli se těsně před Popeleční středou u jednoho stolu s kávou a napečenými koláči.

Začátek je v kostele, ale potom následuje hromadný přesun do farního sálu. Hned po oklepání sněhu se už z kuchyňky roznáší káva.

„Když pan farář něco organizuje, něco se upeče, přijdeme a je dobře. Pan farář nám řekne – hospodyňky, něco napečte a my doneseme,“ říkají ženy.

Vzájemnému ochutnávání dobrot podle generacemi ověřených receptů kravařský farář Daniel Vícha ani nemusí pobízet. Jak říká, je rád, že takové obyčejné sousedské popovídání pořád funguje. A že je u stolů plno i teď, při čekání na Velikonoce.

„Občas máme v kostele růženec, potom máme tady takové kafe a každý donese, co doma napeče, uvaří se káva a povídá se. Přijdou všichni napříč a je to taková příležitost, aby se lidé zase více poznali mezi sebou,“ dodává farář.

Popeleční středa nemá pevně určené datum, stejně tak jako samotné Velikonoce a rozptyl bývá hodně velký. Letos je 14. února, ale už v příštím roce až 6. března.

autor: mrk
Spustit audio