Zadluženou OKD a jejího majitele prověřuje protikorupční policie

O hospodaření těžební společnosti OKD, která je od května v úpadku a má mnohamiliardové dluhy, se začala zajímat protikorupční policie. Kriminalisté prověřují podezřelé transakce OKD i jejího vlastníka – firmu NWR Holdings B.V.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Horník na Dole Paskov

Horník na Dole Paskov | Foto: OKD

Firma OKD například ručila za miliardové dluhopisy a některý její majetek byl převeden na jiné společnosti.

„Policejním orgánem (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality) je vedeno trestní řízení pro podezření ze spáchání zločinů porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití informace a postavení v obchodním styku, kterého se měly dopustit blíže neustavené osoby jednající jako orgány OKD a NWR N.V (vlastník společnosti NWR Holdings B.V.),“ stojí v usnesení Vrchního soudu v Olomouci.

Těžební společnost OKD se dostala do existenčních problémů kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. V květnu podala sama na sebe insolvenční návrh, v němž uvedla, že nejméně 650 věřitelům dluží přes 17 miliard korun. Pohledávky už u soudu přihlásilo přes 500 jejích věřitelů.
V dolech, kde nyní i s dodavatelskými firmami pracuje zhruba 12 tisíc lidí, se dál těží uhlí. Problémy OKD řeší i vláda, která se zabývá tím, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na provozní výdaje. OKD se totiž potýká s nedostatkem finanční hotovosti. O budoucnosti firmy budou rozhodovat věřitelé, kteří se sejdou na schůzi v srpnu.

Ten v pátek rozhodoval o odvolání NWR Holdings B.V. proti vydání předběžného opatření na OKD.

Podle insolvenčního správce OKD Lee Loudy, na kterého se vrchní soud v části usnesení o trestním řízení odkazuje, si policie vyžádala dokumenty týkající se hospodaření OKD.

Na vyšetřování dohlíží Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Louda připomněl, že nelze vzít na lehkou váhu tvrzení společnosti OKD o tom, že jí skupina NWR přinutila převzít ručitelský závazek za své vydané dluhopisy v hodnotě 10,5 miliardy korun. Poté prý NWR nezabránila tomu, aby se těžební firma dostala do úpadkové situace.

Vrchní soud v usnesení o zamítnutí odvolání NWR Holdings B.V. proti předběžnému opatření upozornil na to, že dokumenty za emitenta dluhopisů, kterým byla společnost NWR B.V, i ručitele podle vrchního soudu podepsala jedna a tatáž osoba.

Právní zástupci OKD insolvenčního správce informovali o zahájení forenzního šetření. Společnost OKD ve zprávě zaslané soudu uvedla, že například byty a nemovitosti, které dříve patřily těžební firmě, nyní spravuje společnost RPG Byty kontrolovaná neznámou lucemburskou firmou.

Důl Darkov na Karvinsku, sídlo společnosti OKD | Foto: Martin Knitl

Energetické hospodářství těžební společnosti převzala Veolia Průmyslové služby a některé pozemky důležité pro hornickou činnost patří firmě Asental Land, která má nizozemského vlastníka.

Vedení OKD soud upozornilo také na to, že společnost v roce 2010 část vnitroskupinového úvěrového rámce ve výši 11,8 miliardy korun použila na výplatu dividendy nebo dalších závazků svým akcionářům. Úvěrový rámec měl být přitom použit na splacení předchozího úvěru.

„Z dlužníkovi dostupných informací se může jevit, že osoby jej ovládající využily svého postavení vůči dlužníkovi, aby si sjednaly výhodu ke škodě dlužníka,“ stojí ve zprávě OKD.

Současný management OKD už zahájil vnitřní audit. Chce tak objasnit některé rozporuplné záležitosti. „Proto také inicioval zahájení forenzního šetření, které má velmi důkladně prověřit všechny vazby mezi OKD a NWR. Z důvodu zajištění maximální objektivity jsme se rozhodli, že v jeho průběhu, a to až do oficiálního vyhlášení výsledků šetření a seznámení se s podrobnými závěry, nebudeme poskytovat žádné informace,“ přiblížil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme