Zadluženým Ostravanům začala sloužit nová poradna

14. leden 2009

Ostravané mají ode dneška další možnost nechat si zdarma poradit, jak se vyhnout exekuci. V krajském městě totiž otevřela svou první regionální pobočku Poradna při finanční tísni. Obecně prospěšná společnost z Prahy tím reaguje na poptávku lidí z druhého nejvíce zadluženého kraje.

Do nepříznivé situace se kvůli dluhům dostala i rodina paní Pavly z Ostravy. Na počátku byla jedna úplně obyčejná složenka. "Jednou jsme dostali nedoplatek plynu, tak jsme si vzali půjčku, kde byly vysoké provize a když jsme to nestačili splácet, vzali jsme si druhou půjčku na ty splátky. A tak to šlo dokola, teď máme čtyři a naše zadlužení je už přes 200.000 korun," popisuje své trable paní Pavla.

Právě tak vypadá můstek k problémům, které mohou končit exekucí a sociálními problémy. Ředitel poradny David Šmejkal proto radí, aby lidé přišli včas. "Daleko vhodnější jak pro klienta tak pro nás je, když nás klient navštíví dřív, než řeší ty nejhorší konce. Úplně nejlepší je uvažovat o tom, jestli daný úvěr je vůbec vhodný. I to je velice zajímavý okamžik, kdy se na nás může klient obrátit," upozorňuje Šmejkal.

Nástrojem, který může dlužníkovi zachránit osobní majetek před exekucí, je takzvaný osobní bankrot. Jeho výhodou je, že dluhy dále nerostou a pokud dlužník splní zákonné podmínky, do pěti let se zbaví závazků úplně.

Za dosavadní působnost zákona se na Krajský soud v Ostravě obrátilo skoro tisíc lidí i firem. Jak říká mluvčí soudu Barbara Plchotová, je to v republice druhý největší počet hned po Praze. "Ve dvou stech případech bylo povoleno oddlužení a 130 případů bylo řešeno konkurzem. Zhruba ve třetině případů z toho tisíce návrhů bylo rozhodnuto o úpadku," dodala mluvčí.

Poradna při finanční tísni sídlí v Ostravě u Ústředního autobusového nádraží. Klientům je k dispozici každé pondělí také bezplatná telefonní linka 800 722 722. Podrobnosti jsou i na internetové adrese www.financnitisen.cz.

Spustit audio

Více z pořadu