Zahrádkáři letos bojovali s nájezdy nejrůznějších škůdců, přesto je úroda dobrá

Úroda je podle zahrádkářů letos dobrá, ale boj se škůdci jim dal pořádně zabrat. Kvůli teplé zimě se přemnožili snad všichni nepřátelé záhonů. Přesto se ale drobní pěstitelé mají čím pochlubit. Například na jedné z výstav zahrádkářského svazu v Obecním domě v Opavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

„Na internetu jsem se dočetla, že krtek nemá rád hluk. Tak tu mám zvonec, jehož zvuk krtky odpuzuje. A funguje to,“ říká Barbora Fišerová, která má v jedné z opavských zahrádkářských osad své království.

Ještě horší než krtci jsou letos znova hnědí, slizcí, stále hladoví slimáci.

„Můžu vám říct, že jsem měla krásná veliká rajčata. Odrůdu, kterou každý nemá, mi slimáci sežrali. To rajče spadlo na zem a tam už si s tím poradili druzí,“ stěžuje si.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úrodě zahrádkářů natáčel redaktor Martin Knitl

Přesto ale má co vystavovat. To nejhezčí a nejlepší už je srovnané kousek od skleníku.

„Máme fuchsii, o které jsem si myslela, že v tomto počasí nebude tak bujně kvést. Ale je nádherná. Potom máme bylinky – mátu, ze které se dělají domácí sirupy. Lidé mohou ochutnat, jak sirup z čerstvé máty chutná. A pěkný velký česnek. Každý rok není taková úroda,“ chválí si letošní rok Fišerová.

Opavská zahrádkářská výstava bude otevřená až do nedělních 16 hodin.

Příznivci zahrádkaření si na své přijdou na trhu | Foto: Michal Trnka

Rozhodně se vyplatí vzít si kvůli inspiraci tužku a kousek papíru.

„Hodně žádají recepty. Jsou tam ochutnávky toho, co zahrádkáři vyrobí. Nakládají se bylinky do alkoholu. Ze zeleniny se dělají polévky,“ uvádí zahrádkářka.

Podobné vrcholy zahrádkářské sezony jsou a budou k vidění ve většině měst a vesnic. Navzdory slimákům je i letos co obdivovat.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme