Zámek v Hnojníku se nedaří prodat. Někteří zastupitelé usilují o vyhlášení referenda o koupi

22. listopad 2017

Co bude dál se zámkem v Hnojníku? To stále není jasné. Jeho španělský majitel ho chce už dlouho prodat, pár zájemců se objevilo, ale jednání se nikdy nepodařila dotáhnout do konce. Kulturní památka včetně rozlehlého parku stojí v obci už od roku 1736 a veřejnosti není přístupná. Někteří obyvatelé teď prosazují, aby se v referendu rozhodlo, jestli by zámek měla koupit obec.

Zámek v Hnojníku je na prodej už tři roky. Aktuálně se o zámek zajímá investor z Česka. „Jednáme s jedním investorem, ale k podpisu nějaké smlouvy zatím nedošlo. Uvidíme, jak to dopadne,“ řekla zástupkyně majitele Elen Corsak.

Jak by zájemci chtěli zámek využít, to Elen Corsak neupřesnila, vyjádřit se podle ní mají do konce roku. Nedávno byl zámek v nabídce ještě za 15 milionů korun, teď je jeho cena o zhruba pět milionů korun nižší. „Chceme, aby se to prodalo co nejdříve, protože nás to každý měsíc stojí peníze – údržba, hlídání,“ dodává Corsak.

Podle některých zastupitelů by zámek měla koupit obec. Velkým zastáncem této myšlenky je například Tomáš Peterek (KDU-ČSL). Nemá ale většinu kolegů v zastupitelstvu na své straně a tak chce prosadit, aby se o zámku rozhodlo v obecním referendu.

Zpracovává teď i záměr, jak by se zámek dal využít. Prioritní je podle něj začít s parkem, který by měl sloužit jako oddechová zóna. Obec by si podle něj mohla koupi zámku dovolit. „Nebylo by to nereálné. Obnova parku by stála jen několik milionů korun, to nejsou částky, na které obec nemá,“ míní Peterek.

S tím ale nesouhlasí starosta Hnojníku Miroslav Molin (nez.). Nákup zámku i investice do jeho opravy a údržby by v současnosti podle něj obec příliš zatížily. „Máme tady dva zdevastované mosty přes řeku Stonávku, jejichž oprava bez dotací bude stát zhruba 10 milionů korun. Jsme před dobudováním vlastního kulturního stánku, kde se náklady předpokládají kolem 30 milionů korun. Chtěli bychom na to získat dotaci. Na zámek dotace není a je to částka přes 10 milionů jen za kup,“ vysvětluje starosta.

Podle něj by otázku koupi zámku i vyhlášení případného referenda mělo řešit až nové zastupitelstvo, které vzejde po volbách v příštím roce. „Aby měli i tu zodpovědnost a dotáhli to do konce. Ono je jednoduché zvednout ruku v zastupitelstvu, když to tím pro něho končí a další dva měsíce se nevidíme. Je třeba najít někoho, kdo se bude chovat jako dobrý hospodář,“ dodává Molin.

V roce 2014 se bývalé šlechtické sídlo dočkalo alespoň nejnutnějších oprav. Poté ho ale dělníci opustili a 25 zámeckých místností je stále prázdných.

autor: iha
Spustit audio