Zámek ve Frýdku-Místku se dočká velké opravy. Kraj ji chce zahájit ještě letos

19. květen 2017
Zprávy , Zprávy

Dělníci opraví část fasády, vymění kamennou dlažbu na nádvoří a změnami projdou i vnitřní prostory zámku, kde dnes sídlí Muzeum Beskyd. Kraj teď začíná hledat firmu, která se do renovace pustí.

Ředitel Muzea Beskyd Stanislav Hrabovský před nedávnem kontroloval stav dlažby na nádvoří. „Je z nevhodného materiálu a už tedy časem poznamenaná. Je to odulský pískovec, který má odlučnost vrstevnatou, a jakmile namrzá, dostane se do něj voda,“ vysvětluje Hrabovský.

Mladá maminka Karla po nerovné dlažbě přejíždí s kočárkem, který se pořádně houpe. „Moc často tady nechodím, ale teď díky miminku začnu. Když se nádvoří opraví a bude se tady fajn jezdit, uvítám,“ těší se paní Karla.

Kraj chce za pomoci dotací do oprav zámku investovat více než 60 milionů korun. „Jedná se o rekonstrukci prvního nádvoří, protože je v havarijním stavu, o sanaci vnějšího zdiva a omítek. Co je ale pro návštěvníky asi nejdůležitější, dojde i k revitalizaci a rekonstrukci druhého nadzemního podlaží, kde jsou výstavní prostory,“ potvrdil náměstek primátora Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Kromě oprav samotné stavby ale v křídle zámku vznikne nová expozice. Lidem přiblíží historii Frýdeckomístecka má novým přitažlivým způsobem.

„To znamená, že budou schopni do toho vstupovat, mít zpětnou vazbu, využívat nejmodernější technologie. Aby návštěvníci neviděli jen vycpané ptáky a staré zaprášené výstavy, ale byli schopni si něco vyrobit, interaktivně vyzkoušet,“ dodává Curylo.

Žádná podobná expozice přitom podle náměstka Lukáše Curyla na zámcích v kraji zatím není. Hotová má být do konce příštího roku.

autor: iha
Spustit audio