Zamrzlá hladina větřkovické nádrže se mění na závodní dráhu. Mistrovství ČR se tady jede po pěti letech

21. leden 2017
Dobré odpoledne

Vodní nádrž ve Větřkovicích u Kopřivnice se v neděli po poledni zaplní fanoušky motoristického sportu. Tuhá zima tam po pětileté přestávce umožnila uspořádat mistrovství České republiky jednotlivců v ledové ploché dráze. Ještě než se kovové trny na kolech závodních strojů zakousnou do ledu, musí organizátoři trať pořádně připravit.

K uspořádání závodů na ledové ploché dráze je potřeba minimum 17 centimetrů ledu. V tomto případě, protože hloubka u hráze je větší než 10 metrů, je zapotřebí minimálně 20 centimetrů.

Pořadatel Richard Dufek zapnul vrtačku s dlouhým vrtákem a zabořil ji do ledu. „Takže momentálně máme 25 centimetrů ledu, což by mělo být plně dostačující k uspořádání závodů na ledové ploché dráze,“ měří Richard Dufek z Autoklubu plochá dráha Kopřivnice.

Ledovou plochu upravuje čtyřkolka s pluhem. Za řídítky sedí Tomáš Halamík. „Samozřejmě nemusí být ten povrch jak na krasobruslení, ale je nutné, aby ten sníh tady nebyl,“ vysvětluje.

O chvíli později je pořadatelům trochu tepleji na druhém konci oválu. Zapnutou letlampou se v zatáčce snaží odstranit nerovnost, která by mohla závodníkům dělat problémy.

„Objevil se nám tady takzvaný dvojitý led. Je to důsledek dvoudenní oblevy, při které místy roztál sníh a znovu zmrznul. Máme takový nápad – pokusíme se ta nejhorší místa spravit, aby dráha byla na začátek závodu připravená pokud možno co nejlépe, říká Richard Dufek.

Ovál na ledovou plochou dráhu na větřkovické přehradě

Na přípravu ledové plochy se přišel podívat pan Petr Goluch. V neděli bude mezi diváky. „Na závody se moc těším. Bude to velká věc, protože to tady nebývá každým rokem. Počasí přeje, tak doufejme, že to všechno klapne,“ těší se.

„Pří pohledu na led vidíme, že tento je v perfektním stavu a může přijet klidně i Martina Sáblíková,“ vtipkuje spokojený Richard Dufek.

Organizátoři rozpouštějí ledový 'hrb' pomocí plynového hořáku

Závod se tady pojede po pěti letech a pořadatelé očekávají několikatisícovou návštěvnost. V roce 2012 natiskli 1500 vstupenek, které zmizely ještě před závodem.

„Dál už prostě proudili diváci na přehradu i v průběhu závodu, odhady mluvily o počtu mezi 3 a 4 tisíci diváků. Takže doufám, že se nám to podaří v letošním roce minimálně zopakovat,“ dodává Richard Dufek z Autoklubu plochá dráha Kopřivnice.

Diváci se na ledovou plochu nedostanou. Kvůli bezpečnosti budou stát na březích.

autor: Michal Polášek
Spustit audio