Zanedbaný kus lesa v Ostravě-Hrabové se proměňuje v park. S budováním pomáhají dobrovolníci

30. březen 2018

V Ostravě-Hrabové vzniká přírodní park Hrabovjanka. Dvě tamní obyvatelky dostaly na jeho vybudování od magistrátu milion. Jde o dříve neudržovaný zbytek lužního lesa u řeky Ostravice. Donedávna byl plný náletových stromů, plevele a nepořádku, teď se proměňuje v park s vrbovým altánem, prolézačkami a jinými atrakcemi. Na úpravách terénu se podílejí i dobrovolníci.

Architektka Iva Škrovová rozděluje práci dobrovolníkům. Pomáhají mimo jiné s budováním takzvaných pěchovaných plotů. Ty park oddělí od nevzhledných garáží.

„To je kostra pro ten pěchovaný plot. Tady ty kůly vytvoří takovou linii, která se vyplní klestem, který tahají lidé z lesa. Takže je to skládaný plot, který slouží i nízkohnízdícím ptákům a všelijakým broukům,“ vysvětluje architektka.

„Paní mě požádala, abych přivezl nějaké klestí. Tak jsem se zbavil bince ze zahrady a tady z toho aspoň něco postaví. Je to tady otřesné kolem těch továren. Přitom tu muselo být kdysi krásně. Byl tady mlýn,“ popisuje asi třicetiletý Igor.

Pomáhat přišla také Ludmila Šimůnková. „Opalujeme tady kůly, jde to dobře, je to úžasné. Zapojujeme se tady pro děti a pro Hrabovou,“ říká nadšeně.

„Taháme tady to klestí, aby se to vyčistilo kolem těch stromů. Chceme to tady mít hezké a chceme být účastni budování parku,“ říká další brigádnice Jana.

„Pracovali jsme na tom od minulého roku. Před zimou se nainstaloval vrbový altán a teď celý pozemek vyčistíme a všechno by to mělo už navazovat a směřovat k tomu, aby se to dokončilo,“ shrnuje postup prací Jana Václavíková, která společně s kamarádkou Janou Batelkovou s nápadem na kultivaci zanedbaného pozemku přišla.

„Ty kopečky – něco tady bylo a některé muldy jsme nechali vybudovat. Tím jedním kopečkem prochází tunel, který se bude ještě oplášťovat. Je to taková atrakce pro děti. Ještě se vyrábí lavičky, interaktivní prvky, ptačí strom, lanové prvky,“ vyjmenovává Jana Václavíková.

V parku bude také broukoviště nebo vodní hra. Hotov má být v srpnu. Na jeho budování přispěl i obvod.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio