Zastupitelé Frýdku-Místku odmítli převzetí MHD městem, dopravní podnik zatím nevznikne

5. prosinec 2017

Vlastní autobusy ve Frýdku-Místku město zatím provozovat nebude. Zastupitelé totiž neschválili klíčový dokument, který měl rozjezd městského dopravního podniku umožnit. V plánu to město mělo už od prosince příštího roku. Zastáncům této myšlenky se ale nepodařilo na včerejším jednání sehnat dost hlasů. Proti byli i partneři z koalice.

Tuhle změnu připravovali ve Frýdku-Místku několik let. Jenže po několikahodinové diskusi bylo jasné, že městské autobusy od příštího roku ulicemi Frýdku-Místku křižovat nebudou. Proti plánu se postavili nejen opoziční zastupitelé, ale také hnutí Naše město F-M, tedy jeden z koaličních partnerů. Podle náměstka primátora Jiřího Kajzara z tohoto hnutí není návrh dobře připravený.

„Tento záměr nepočítá s dotacemi pro výměnu autobusů za ekologické autobusy, dále není zajištěno zázemí pro řidiče. Máme také pochybnosti o sehnání řidičů a samozřejmě se taky bojíme nárůstu mzdových prostředků,“ vyjmenovává Kajzar.

Podobné argumenty předložil i opoziční zastupitel Jaromír Horký. „Oháníme se občany, ale nic není připraveno konkrétně. Bavíme se o nějakých fiktivních číslech, není zázemí, autobusy jsou nejmenší problém, ale celá infrastruktura není připravena tak, jak by měla být. Proto si myslím, že by se to mělo odložit,“ dodává zastupitel.

Podle primátora Michala Pobuckého (ČSSD) má vlastní dopravní podnik 21 z 26 statutárních měst. Během diskuse se snažil přesvědčit zastupitele, aby návrh podpořili. „Souhlasím s vámi, že občan má být na prvním místě. Tak právě z toho důvodu budu hlasovat pro. Je tady nabídka kvalitnější a lepší služby,“ přesvědčoval Pobucký.

Obhájci projektu poukazovali na to, že vlastní dopravní podnik by znamenal kvalitnější MHD. Město by provozovalo 32 moderních hybridních autobusů, které by byly šetrné k životnímu prostředí i ekonomicky úspornější. A mělo by strategickou službu ve svých rukou. Nakonec jim ale hlasy k prosazení klíčového dokumentu chyběly.

„Hlavně je mi to líto. Bod prošel velkou diskuzí. My jsme celou dobu říkali, že chceme mít MHD pod větší kontrolou, že chceme, aby tady jezdil vlastní dopravní podnik,“ reagoval náměstek pro dopravu Karel Deutscher (ČSSD).

Do příprav na převzetí hromadné dopravy ve městě už radnice investovala několik milionů korun. Dnes se její vedení znovu sejde. Musí rozhodnout, jak budou dál postupovat. Dopravu ve městě bude zatím dál provozovat soukromý dopravce.

autor: iha
Spustit audio