Zemědělský podnik pro dlouhodobě nezaměstnané v Bruntále asi nevznikne

10. srpen 2016

Město Bruntál musí přehodnotit svůj plán na zřízení sociálního zemědělského podniku. Lidem s minimální kvalifikací chtěli dát práci na polích podobně, jako za dob státních statků. Kvůli přísným normám by se jim ale takové podnikání nevyplatilo. Teď hledají nový způsob, jak bojovat s jednou z nejvyšších nezaměstnaností u nás.

Město Bruntál nemá výhodnou polohu ani úrodnou půdu, přesto tady ještě před revolucí fungovaly rozsáhlé státní statky, které zaměstnávaly tisíce lidí. Zůstala po nich prázdná pole a vysoká nezaměstnanost.

„Práci seženete, ale za ty peníze nevím, kdo by dělal. Upřímně – já mám děti v Praze a za ty peníze, co my tady děláme, by v Praze nikdo nedělal,“ říká jeden z místních, pan Josef.

„Na Bruntálsku je to špatné. Spousta lidí si zvykla na to, že raději bude sedět doma a brát dávky,“ dodává pan Ladislav.

A přesně takový trend chce město zastavit. „Tento sociální podnik cílí na ty nejméně kvalifikované, na lidi dlouhodobě na úřadu práce. Naším cílem je nabídnout jim práci, aby se nevymlouvali, že tady práce není a aby Bruntál nepovažovali za svoje útočiště, protože tady je jednoduše vysoká nezaměstnanost,“ potvrzuje mluvčí radnice Jiří Ondrášek.

Díky rozsáhlým polnostem se jako ideální jevila varianta zaměstnat tyto lidi na polích jako v dobách socialismu. Jenže narazili na striktní normy.

„Vstupní dokumentace nám ukázala, že figurovat samotný zemědělský podnik by bylo náročné a ne příliš efektivní s ohledem na současnou zemědělskou politiku, kdy těch 42 hektarů by uživilo pouze pět lidí. To znamená, že zemědělská činnost ano, ale pouze jako součást většího celku,“ vysvětluje mluvčí radnice.

02440791.jpeg

V úvahu by tak podle Jiřího Ondráška přicházelo ještě lesnictví, vybudování montážní dílny a zřízení marketingové agentury. „Tento podnik by v horizontu pěti let mohl zaměstnat bezmála padesát lidí, v tuto chvíli se počítá s 46,“ dodává.

Město teď hledá i vhodnou právní formu nového podniku. Možné je, že projekt převezme už existující sociální podnik nebo městské Technické služby.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio