Žije se sklerózou a pomáhá ostatním. Teď za to dostala Cenu Olgy Havlové

30. květen 2017

Výbor dobré vůle udělil potřiadvacáté cenu Olgy Havlové. Dostala ji Naděžda Nováková, předsedkyně Rosky Ostrava. Ač sama už skoro 30 let bojuje s roztroušenu sklerózou, pomáhá lidem se stejnou diagnózou. Jejím cílem je, aby se nemocní nezavírali doma, a tak pro ně organizuje společné výlety, kulturní akce a sportovní aktivity.

Naděžda Nováková je čtrnáctým rokem předsedkyní Rosky Ostrava. „Ta práce mne naplňuje a ráda vymýšlím nové a nové aktivity,“ říká.

Třeba zorganizovat výlet pro skupinu vozíčkářů. Ten se ale musí naplánovat do posledního detailu. „Protože ne všude je všechno bezbariérové, i když to píší. Jako třeba, že sice mají výtah, ale k němu vedou čtyři schody, přes které se nedostanete,“ dodává.

Naděžda Nováková s dojetím vzpomíná na návštěvu Národního divadla. Po cestě se dostali do dopravní zácpy a na představení tak přijížděli pozdě.

„Teď vyjížděli ti naši první vozíčkáři, oni je pafli, vynesli do schodů – a to ‚električák‘ váží kolem 150 kilogramů, plus vozíčkář, tak to má přes 200 kilogramů. Teď v tom sále pan Ondřej Havelka divákům zrovna vysvětloval, že z důvodu opožděného příjezdu handicapované skupiny z Ostravy se o deset minut odkládá začátek představení. A sklidil za to obrovský potlesk. A do toho potlesku vjížděli ti naši vozíčkáři – hladoví, s kabáty na klíně, ale opravdu ten zážitek... Za to jsme všem vděční,“ vzpomíná se slzami v očích paní Nováková.

Ona sama slyšela svou diagnózu před skoro 30 lety. První problémy pocítila po porodu druhé dcery.

„Určitě je důležité nemoc přijmout jako součást svého života. Ona už tu jednou je a ona od vás neodejde,“ říká.

Od té doby bojuje nejen s vlastní nemocí, ale pomáhá ji zvládnout i ostatním.

autor: iha
Spustit audio