Zima se vrací. Meteorologové varují před náledím, sněhem i silným větrem

16. březen 2018
Zprávy , Zprávy

Od dnešního večera do sobotního rána platí v celé České republice výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před náledím. V části Olomouckého a Moravskoslezského kraje bude v noci navíc vydatněji sněžit. Meteorologové varují také před silným větrem, který může o víkendu v nárazech dosáhnout až 90 kilometrů za hodinu.

Sněžení očekávají meteorologové na většině území už v pátek večer. Během noci na sobotu pak postupně přejdou zbylé dešťové srážky na ty sněhové. Pouze na jihu Česka bude padat sníh pouze v polohách nad 800 metrů nad mořem.

„Výstraha na nové sněžení platí pro severní Moravu, kde by i v nížinách mohlo napadnout až sedm centimetrů sněhu. V Jeseníkách 10 až 15 centimetrů,“ varovala meteoroložka Jana Huislová z ČHMÚ.

Výstraha před silným větrem začne platit v sobotu ráno a potrvá až do nedělního večera, kdy bude foukat čerstvý vítr od severovýchodu. Ten se bude v nárazech pohybovat rychlostí mezi 70 a 90 kilometry za hodinu – zejména na území Vyškovské a Moravské brány. Na zbytku území dosáhnou poryvy větru 55 km/h.

Výstraha před náledím pak platí zejména pro severní části republiky už od dnešní 16. hodiny, pro jižní části až od 22. hodiny. Dá se očekávat, že chodníky a vozovky, které jsou nyní po dešti mokré, začnou namrzat.

Neoteplí se však ani v příštím pracovním týdnu, kdy teploty budou v noci stále klesat pod bod mrazu. Nejvyšší denní teploty se postupně zvýší z pěti až na devět stupňů až ke konci týdne. Nejchladnější bude neděle, kdy většinu území zasáhne celodenní mráz.

Jana Huislová zároveň varovala, že zimní počasí během víkendu nepotěší ani lyžaře na horách, jelikož zvýšená oblačnost, mráz a čerstvý silný vítr výrazně sníží pocitovou teplotu. Ta může v neděli dosahovat až hranice 20 stupňů pod nulou.

autoři: sva , pla
Spustit audio