Život generála Laudona přiblíží nové muzeum na novojičínském náměstí

11. prosinec 2014
Zprávy , Zprávy

Město Nový Jičín má ode dneška nový magnet pro turisty. Přímo na centrálním náměstí totiž otevírá interaktivní muzeum generála Laudona. Zájemcům o historii v něm hravou formou přiblíží život i velká vítězství slavného vojevůdce. A to přímo v místech, kde Gideon Ernst von Laudon naposledy vydechl.

Masarykovo náměstí, dům číslo 45. To, že je nějak spjatý s legendárním maršálkem, prozrazuje například Laudonova busta a pamětní deska na fasádě. Nemůžete ho minout. V přízemí totiž sídlí návštěvnické centrum. Nově se ale pro veřejnost otevře i celé třetí patro včetně pokoje, kde v roce 1790 Laudon zemřel.

„Chceme, aby si tady hrály děti, aby se tady pobavili i dospělí. Takže děti si tady budou moci zahrát na vojáčky, budou si moci zastřílet z interaktivního děla. Samozřejmě dospělí pánové si mohou prohlédnout dobové kostýmy,“ přibližuje hlavní náplň muzea mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Vstupujeme do prostor, které na první pohled připomínají kasárna. „Každý pokoj bude zaměřen na určité období. To bude znázorňovat nějakou životní etapu generála Laudona,“ dodává Machková.

Tou nejzásadnější byla jeho vojenská kariéra plná vítězných tažení. Jedno takové znázorňuje i cínový model, největší v republice. Jde o znázornění bitvy u Domašova v roce 1757. V tomto modelu má cínový Laudon jen něco přes tři centimetry.

O pár pokojů dál už je k vidění v životní velikosti, a to na smrtelné posteli. Zemřel náhle v 73 letech při své inspekční cestě.

Pro návštěvníky muzea ale zanechal tajnou depeši, kterou můžou pomocí kvízů najít. Třeba už dnes od 17:00, kdy se muzeum poprvé otevře veřejnosti.

Logo
autor: Kateřina Daňková
Spustit audio