Zmírnit trauma znásilněných žen se snaží ostravští kriminalisté a lékaři

12. srpen 2017

Policisté v Ostravě společně s lékaři městské nemocnice zavedli nový postup při vyšetřování sexuálních zločinů. Potřebné lékařské vyšetření objednají kriminalisté předem. Znásilněné ženy tak nemusí sedět v nemocniční čekárně mezi ostatními pacienty jako doposud.

Znásilněná žena čeká na nutné vyšetření v čekárně u gynekologa. Sedí mezi ostatními pacientkami a těm je jasné, co se ženě přihodilo. Přesně těmto situacím se teď snaží předejít ostravští kriminalisté a lékaři.

„V minulosti se stávalo, že v rámci prověřování či vyšetřování znásilnění nebo pohlavního zneužívání jsme měli na služebně oběť a potřebovali jsme u ní neodkladně provést lékařské vyšetření, a v některých případech jsme museli s tou obětí čekat v čekárně, protože lékař zrovna v té době prováděl nějaký urgentní zákrok,“ popisuje policejní náměstek Radim Wita.

Vyšetření teď kriminalisté nově předem objednávají na speciální telefonické lince. „Policie na to číslo zavolá a domluví se na určitém čase, aby oběti trestných činů nemusely čekat,“ potvrzuje ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

Lékaři tady měli i speciální školení, aby věděli, jak správně zajistit potřebné důkazy. „Ve spolupráci s policií a soudním lékařstvím se konal seminář, na kterém se vyřešily přesné technikálie a legislativa, aby i ti naši lékaři pochopili, co je a co není podstatné, jak provádět odběry vzorků,“ dodává ředitel Uhlig.

Podle policejního náměstka Radima Wity pak pachatele nejčastěji usvědčí stopy DNA. „Chtěli bychom vyzvat v podstatě oběti podobných trestných činů, aby v případě, že se jim něco podobného stane, aby skutek nahlásily, aby se před tím kontaktem s policií neumývaly, aby neničily věci, nebo nepraly,“ upozorňuje policista.

Jen na Ostravsku od začátku roku řeší kriminalisté už jedenáct případů znásilnění.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio