Bolení zubů vyvážilo spaní v pohodlné posteli

Už několikátý týden po sobě se v sobotu dopoledne ve vysílání ostravského rozhlasu přesuneme do státu Utah v USA. Právě tam se stále nacházejí i frýdecko-místečtí cyklocestovatelé Renáta a Martin Stillerovi, kteří nám telefonicky zprostředkovávají, jaké to je vyrazit na kolech ve dvou na půl roku trvající a sedm tisíc kilometrů dlouhou cestu.

Někdy to nemusí být nic moc. Zvlášť když jednoho z vás chytne zub a vzhledem k omezeným podmínkám krajiny, kterou projíždíte, si na vyšetření musíte počkat čtyři nebo pět dní. Přesně toto se stalo Renátě.

„Renču bolel zub, potom část čelisti, potom už jí začínala bolet celá pravá strana pusy a šlo to až k uchu a do hlavy. Bolest byla dost silná a mysleli jsme, že je to nějaký zánět,“ popsal potíže Martin Stiller.

Nakonec vše dobře dopadlo a dnes má něžnější část cyklocestovatelské dvojice novou plombu. Pomoc nakonec přišla ve městě Panguitch.

Ale před tím se stalo ještě něco, co Martin za svou mnohaletou cyklocestovatelskou kariéru ještě nezažil. Alespoň ne v takové intenzitě.

„Chtěli jsme si postavit stan na takovém neutrálním pozemku - vypadalo to, že to nikomu nepatří. A když už jsme byli asi tak v polovině, tak k nám najednou na čtyřkolce přijel chlapík, který měl takový krásný dřevěný hotýlek a říká, že má o nás strach, že tam jeho klienti na tom místě, kde my jsme, viděli den předem chřestýše,“ přiblížil Martin.

A tak dostali v hotelu krásný pokoj s pozváním na snídani druhý den k tomu. A pozor - zadarmo.

To ale nebylo všechno. O den dva později přišla další příhoda. „To jsme už chtěli opustit Bryce Canyon, trošičku jsme se tam zdrželi na internetu a v té chvíli tam přišla skupina Čechů. Začali jsme si s nimi povídat, což se protáhlo na dvě tři hodiny, začalo se stmívat. Přemýšleli jsme, kde to tedy zapíchneme a ti Češi říkají ať jdeme k nim. Takže jsme se nakonec ubytovali u nich,“ dodal Martin.

Takže i tentokrát se Martin s Renátou vyhnuli jinak pro cyklocestování obvyklému nocování ve stanu.

Jenže to stále ještě nebylo všechno. Něco podobného potkalo frýdecko-místecký manželský pár i v Panguitchi, kde byla původně zastávka určená právě k návštěvě zubaře.

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.