Povídání o tarantulích a plánech na nejbližší dny

Nasedněte na kolo a vyražte! Je v podstatě jedno kam. To není text k nějaké reklamě podporující výrobce cyklistických potřeb, jako spíš návod na to, jak odbourat některé stereotypy. Musíte mít ale trochu štěstí...

Martin s Renátou se na expediční cestě nacházejí už hezkých pár měsíců. Zatím zanechali za sebou Kubu, Mexiko a v nejbližších hodinách definitivně pokoří i Utah. Ale zpátky k odbourávání stereotypů.

„Viděli jsme dvě tarantule a nebylo to až tak v přírodě někde na treku, ale přímo v kempu. Jedna z nich se procházela zhruba dva metry od našeho stanu, který jsme chvíli předtím měli otevřený. Vůbec jsme nevěděli, že tam tarantule jsou. Byl to docela nepříjemný pocit ten večer a druhý den ráno, jestli nemáme nějakou tarantuli přímo ve stanu,“ vysvětlil telefonicky Martin Stiller, co nečekaného potkalo jeho a jeho paní.

Tarantule se však i přes počáteční úlek frýdeckomísteckého cyklocestovatelského páru ukázala ovšem daleko méně nebezpečnou, než jak se o ní v našich zeměpisných šířkách a délkách traduje.

„Tarantule není jedovatá, není ani nebezpečná. Když vás kousne tarantule, což je strašně málo příkladů, tak to bolí úplně lehce, zhruba jako když se klepnete kladívkem při zatloukání hřebíků do stěny,“ přirovnal Martin. „Jedovatí jsou jiní pavouci. Hodně nebezpečná je třeba daleko menší Černá vdova, tarantule ne. Ta je třeba ještě zajímavá tím, že nijak agresivně neútočí. Můžete si ji vzít normálně do ruky a pohladit, když víte, jak ji chytit,“ dodal Martin.

K dobru dodává na téma tarantule ještě jeden postřeh, který není až tak moc známý. Alespoň ne u nás. „Když budete tarantuli držet v ruce a cuknete sebou třeba úlekem a ona vám spadne na zem, tak umře. Stačí dvacet třicet centimetrů výšky a ten náraz ji zničí,“ poznamenal cyklocestovatel.

Cesta po Utahu končí

Martin s Renátou v poklidu dokončují svou několikatýdenní návštěvu Utahu. Ta se stane minulostí doslova už za pár chvil. „Pojedeme teď přes Mohavskou poušť, která je strašně vyprahlá, bez vody a s drsnými teplotami až k 46 stupňům. Taky budeme přejíždět - během jednoho dne se ocitneme ještě ve třech státech, a to tedy teď Utah, pak kratičce Arizona a pak už bude nadlouho Nevada,“ nastiňuje do telefonu další plány Martin.

autor: ras
Spustit audio