Cestovatelé se v Adelaide setkali s krajany a konzulem

4. prosinec 2007

Renáta Lorišová a Martin Stiller už několikátý den odpočívají a poznávají čtvrté největší australské město Adelaide, kam při svém putování ze západu na východ dorazili na konci minulého týdne. Přesto o zajímavé zážitky rozhodně není nouze.

Jak jsme naznačili minule, Martin s Renátou se ve městě, které má zhruba milion obyvatel, ubytovali u svých velmi vzdálených příbuzných. A pobyt - jak se zdá - jim jde v teplých klimatických podmínkách k duhu.

"Máme se perfektně, jsme tady už od čtvrtku. Chtěli jsme odjet v pondělí ráno, ale prodloužili jsme si to. Byli jsme se podívat v Československém klubu, kam jsme byli pozváni generálním konzulem České republiky. Potkali jsme tam další lidi, kteří nás také pozvali na návštěvu, takže odjedeme až ve středu ráno," vysvětluje odklad odjezdu Martin.

Zajímalo nás, jak se čeští turisté mohou jen tak setkat s generálním konzulem. "On už o nás ví strašně dlouho. Ještě než jsme odlétali, mi přišel e-mail s tím, že když budeme cokoliv potřebovat, máme se ozvat. Že by rád věděl, kde se průběžně pohybujeme. Dvakrát třikrát do týdne si napíšeme. Teď letěl služebně do Adelaide a pozval nás na večeři. Tak jsme byli s konzulem," dodává.

Adelaide je s trochou nadsázky městem Čechů. K československým kořenům se jen v tomto místě hlásí asi 3.000 lidí. Martin s Renátou se zhruba se stovkou krajanů potkali v Československém klubu, kde byli svědky i návštěvy Mikuláše s čertem a andělem.

"Potkali jsme tam hodně Čechů, popovídali si. Většinou to byli starší lidé, ale našli se mezi nimi třeba i třicátníci. Parta fajn lidí to byla. Také jsme si popovídali s honorárním konzulem, což byl pětaosmdesátiletý pán, který tady žije už devětapadesát let. Pracoval pro australskou vládu a teď dobrovolně pro českou. Byla to poučná setkání," zhodnotil cestovatel.

Samozřejmě naše dvojice si za dobu, kterou už tráví v Adelaide, stihla prohlédnout i to nejzajímavější z celého města. "Viděli jsme celé centrum města, kde jsou některé uličky historické a jiné zase moderní s obrovskými nákupními centry. Ale zvenčí to není poznat. Jeli jsme také kolem parlamentu, viděli jsme pivovar," shrnuje Martin.

Pokud se nic nezmění, vstříc dalším tisícovkám kilometrů v sedle by měli Martin s Renátou vyrazit ve středu ráno. Jejich cesta povede směrem na jih, konkrétně na Kangaroo Island.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.