Cestovatelé jsou skoro v cíli

12. únor 2008

Už jen párkrát se na frekvencích Českém rozhlasu Ostrava či na těchto stránkách setkáme s cyklocestovateli Renátou Lorišovou a Martinem Stillerem. Jejich více než čtyřměsíční cesta po Austrálii totiž pomalu končí. Oba dobrodruzi jsou skoro u cíle.

Tím cílem je největší australské město Sydney, které mají takřka nadosah. "Momentálně se nacházíme na okraji národního parku, skrz kterým pojedeme až do samotného Sydney. Bude to už dnes někdy v odpoledních hodinách," prozradil nám Martin Stiller.

Pojďme se ale ještě na chvíli vrátit k tomu, co jsme vám slíbili minule. Tedy k hlavnímu městu. Canberra leží od Sydney relativně nedaleko. "Canberra je opravdu město zaslíbené cyklistům. V samotném městě se údajně nachází neuvěřitelných 700 kilometrů cyklostezek, je to poměrně nové město navržené někdy počátkem 20. století. Člověk si ani nepřipadá, že by byl ve velkoměstě. Spíš je to takový okruh parky a jezírky vzájemně propojených menších městeček," dodal Martin.

Martin s Renátou strávili ve městě hned několik dní a navštívili tři nejvýznamnější pamětihodnosti - Národní muzeum, Vojenský památník, který je také svým způsobem muzeem dokumentujícím celou australskou válečnou historii a také nový parlament.

"Obrovská budova parlamentu, která má asi čtyři a půl tisíce místností, stojí na takovém kopečku uprostřed Canberry. Přitom je to velmi nízká stavba. Dominantní je zhruba 85 metrů vysoký stožár, na kterém vlaje vlajka neuvěřitelné velikosti kamionu. Je tak drahá, že ji stát při poškození raději opraví, než by kupoval novou," vysvětlil Stiller.

Pokud vše dobře dopadne, příště bude řeč o Sydney, kde Martin s Renátou budou chtít strávit zhruba ještě týden. Přesto však už dnes oběma dobrodruhům definitivně skončí spaní ve stanu. "V Sydney máme hodně kontaktů a první dvě nebo tři noci budeme u jedné kamarádky z mého rodného Broumova. Pak se uvidí. Možná budeme v rezidenci konzula, který nás pozval. Určitě ale o nás bude postaráno dobře," ujišťuje závěrem cestovatel.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.