Cestu zkomplikovala série defektů a nepřízeň počasí

8. únor 2008

Oba dobrodruzi zažili jeden ze svých nejtěžších dnů za celou dobu svého pobytu u protinožců. Na vině bylo z velké části počasí a s ním i obrovské lijáky, které oba dobrodruhy doprovázely po cestě ze sněžných hor směrem do Canberry.

Jen pro představu - situace dospěla tak daleko, že po probuzení ráno se Martinovi s Renátou neoplatilo ani převlékat do suchého. Raději si na sebe dali mokré věci z předchozího dne. Tak silné deště to byly. Navíc se přidaly mnohačetné defekty.

"Začala neskutečná série defektů. Nejdřív na Renčině kole, po dvou kilometrech na mém, po dalším necelém kilometru znovu na mém, další přišel opět na mém kole tři kilometry poté. Ujeli jsme dalších zhruba deset kilometrů a měl jsem zase defekt, to už se stmívalo. Když jsem pak kolo nafukoval, ozvalo se křáp," popisuje Martin Stiller. Prostě duše vylétla, roztrhla se a poškodila i plášť.

"Byli jsme dvanáct kilometrů před Canberrou, ale kvůli zavřenému mostu a objížďce to bylo kilometrů asi třicet. Dlouho jsme váhali, co dělat. Protože nás očekávali naši známí, kteří nám už po prvním defektu nabízeli, že nás odvezou, po tom posledním už jsme řekli ano," dodává Martin.

Martin s Renátou si tedy sáhli až na samé dno morálky. Nakonec se ale do Canberry dopravili a v hlavním městě Austrálie jsou i teď. Ovšem na objevování krás rozlohou velkého města není čas. "Sušíme promočené věci, opravujeme kola, sháníme nové pláště," vysvětluje cestovatel.

Dvojice plánuje, že se ve městě zdrží zhruba tři dny, aby stihli dát nejen všechno do pořádku, ale také se podívat na různé zajímavosti.

Dál bude následovat cesta do Sydney, které by mělo být i konečnou zastávkou celé dlouhé mise. "Do Sydney je to nejkratší cestou asi 300 kilometrů, ale protože je to nepříjemná cesta pro cyklisty, pojedeme menší oklikou po vedlejších cestách. Trasu bychom měli zvládnout za čtyři dny. Chceme to zvládnout co nejrychleji, abychom v Sydney mohli pobýt aspoň týden," nastiňuje další plány Martin.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.