Cyklocestovatelé brázdí Tasmánií už tři týdny

15. leden 2008

V Hobartu toho stihli Martin s Renátou navštívit celkem dost. Například největší muzeum na ostrově, ve kterém bylo k vidění snad téměř vše, na co si člověk vzpomene. Martina ale zaujala část expozice věnovaná největší australské šelmě.

"Je tady i speciální expozice o už pravděpodobně vyhynulém tasmánském tygru. Tohle zvíře bylo naposledy chyceno v roce 1936 a od té doby už ho nikdo neviděl, říká Martin.

Dvojice toho za svou téměř čtyřměsíční cestu viděla dost a dost. Na Tasmánii si také nenechala ujít návštěvu národního parku. "Podnikli jsme celodenní túru, která vedla od pobřeží po krásných útesech přes Mount Brown, kde se nám naskytl pohled na nádhernou půlkruhovitou pláž, kde nikdo není, protože tam nevedou žádné cesty," popisuje Martin Stiller.

Mimochodem - naši dobrodruzi jsou na ostrově už dost dlouho na to, aby mohli porovnat rozdíl mezi Austrálií a Tasmánií. Martin si jednoho takového všiml. "Někdy se říká, že to, co se stane na kontinentě, v Tasmánii je poznat až za dvacet let. Třeba tady vůbec nekontrolují používání cyklistické helmy. V Austrálii by vás okamžitě chytli a pokutovali. Nebo - pečete si vlastní chléb a chcete ho dál prodávat do obchodů. Nikdo to nekontroluje. Je to tady mnohem volnější," dodává Martin.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.