Martin s Renátou si udělali neplánovanou zajížďku

18. leden 2008

Naposledy se dnes s našimi "Australany" Renátou Lorišovou a Martinem Stillerem podíváme v rámci pravidelného seriálu Českého rozhlasu Ostrava na Tasmánii. Právě tam tráví dvojice poslední hodiny. Jejich pobyt se blíží k očekávanému konci, i když minulé dny se nesly ve znamení dalšího překvapení.

Renáta s Martinem zažili další nečekané setkání. Potkali totiž rodinu Škvařilů. Už podle příjmení vyplývá, že jde o Čechy, nebo přesněji řečeno spíše české emigranty.

"Zastavilo auto, protože si všimli, že máme českou vlajku. Řidič - syn emigrantů - vystoupil a šel nás se svým českým pasem pozdravit. Mluvil takovou lámanou češtinou, povídal o svém otci a o tom, jak tady žijí. Vůbec jsme neměli v plánu jet do Burnie, kde bydlí, protože je to pro nás zajížďka. Ale nakonec jsme se domluvili, že přijedeme," popisuje Renáta Lorišová, jak k setkání došlo.

Přivítání u Škvařilů se neslo v typicky českém duchu. Alespoň podle jídelníčku. "Udělali nám řízečky, na které jsme se hrozně těšili. Tím, že už končíme pobyt na Tasmánii a pojedeme zpět do Melbourne, chceme se dnes ještě podívat do továrny na sýry a večer se porozhlédnout po okolí, protože prý tady žijí ptakopyskové," říká Renáta.

Hlavní postavou rodiny Škvařilů je pan Vlastimil, který před 35 lety - tehdy se dvěma malými dětmi - opustil komunistické Československo. O to je neočekávané setkání zajímavější, že Vlastimil Škvařil je na Tasmánii známou osobou.

"On je totiž známý běžec, několikrát běžel přes Tasmánii. Trasu napříč ostrovem dlouhou asi pět a půl tisíce kilometrů běžel tři měsíce, denně šedesát kilometrů. Vysílali to v televizi, v rádiích a vybírali peníze na charitu," vysvětluje Renáta Lorišová.

Jestli vám tyto výkony nepřijdou nijak zvlášť zajímavé, tak čtěte dál. Vlastimil Škvařil totiž začal takto běhat až ve svých 57 letech. Dnes je mu 68 a čiperný atlet-důchodce chystá na příští rok další, pro normálního člověka smrtelnou trasu - běh z Perthu do Sydney.

Nicméně putování Renáty s Martinem po Tasmánii se chýlí ke svému závěru. A proto nás zajímaly i další plány této cyklocestovatelské dvojice. "Zítra ráno nasedneme na trajekt a večer budeme v Melbourne. Další den máme v plánu dvě návštěvy a pak už na kolech podél pobřeží do Sydney," přibližuje Renáta plán pro nejbližší dny.

Martin s Renátou počítají, že do Sydney, kde by měl být cíl jejich cesty, dorazí zhruba v polovině února. Do té doby budeme samozřejmě připravovat další reportáže. Tu příští si můžete poslechnout ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava v úterý opět v 7:20.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.