Martin s Renátou ukončili své cyklistické putování

15. únor 2008

Téměř pět měsíců uběhlo od doby, kdy Martin Stiller s Renátou Lorišovou opustili hranice České republiky a vydali se projet Austrálii na kole ve směru od západu na východ. Dnes už je definitivně docestováno.

I když původní plány hovořily o tom, že trasa bude měřit asi 6000 kilometrů, nakonec se vše protáhlo o více než třetinu. To všechno jste mohli po celou dobu sledovat, a to prostřednictvím Českého rozhlasu Ostrava.

Martin s Renátou úspěšně dorazili do Sydney, tedy posledního bodu své dlouhé cesty, během které našlapali nakonec bok po boku 9320 kilometrů. Jen co jsme sehnali Renátu k telefonu, první otázka byla nasnadě. Jak se cítí člověk, když urazí takovou vzdálenost a na cestách stráví víc než jednu třetinu kalendářního roku a najednou je konec?

"Nejdřív jsem měla dojem, že jsme v Asii a ne v Austrálii, protože tady všude je strašně hodně Asiatů. A byl to takový zvláštní pocit - končíme a na jednu stranu už máme celkem dost ježdění na kole, ale na druhou stranu ten bezstarostný způsob života, který jsme měli posledních pár měsíců, nám taky končí. A to je takové trošičku smutné," říká Renáta.

Martin s Renátou sice ještě nějaký ten den v největším městě kontinentu pobudou, ale dnes nasednou na kolo definitivně naposledy. Jak to ale vypadá, asi ne na dlouho.

"Začneme balit a budeme muset odeslat naše brašny. Poslední dobou se nám jezdí strašně dobře, protože jsme sundali veškerou zátěž. To je úplná pohodka, bez brašen to jezdí samo. Ale jak dlouho nebudu chtít na kolo? Asi budu jezdit pořád, nemám k tomu nějaký odpor. Určitě kolo někam nezamknu, to ne," ujišťuje Renáta.

Následující dny oba cyklocestovatelé mají v plánu ještě návštěvu podmořského akvária a i když v Sydney nejsou dlouho, leccos už také stihli vidět. "Samozřejmě hned první den jsme dojeli až k Opera House a projeli celé centrum. Včera jsme se šli podívat na vyhlídkovou věž, což je nejvyšší budova v Sydney, která měří 305 metrů. Chtěli jsme tam být na západ slunce, jenže tam bylo strašně moc lidí. Taky jsme nevěděli, kam dáme kola a trošku jsme se zdrželi. Takže když jsme vyjeli nahoru, zapadal už poslední paprsek," dodala cestovatelka.

Každopádně v úterý bude definitivní konec, protože 19. února Martin nasedá na letadlo směr Česká republika. Renáta v Austrálii ještě zhruba týden zůstane, protože si chce po náročné misi užít ještě trochu volna.

Poslední ranní vyprávění nachystáme tedy na zmíněné úterý, abychom zjistili, jak vypadaly závěrečné hodiny dvou cyklocestovatelů na klokaním kontinentu.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.