Tai chi – 4. cvičení s Jiřím Kosem a Zdenkou Habinovou

22. prosinec 2013

Cvičitel Jiří Kos a paní Zdenka Habinová jsou hlavními aktéry čtvrtého dílu cvičení taoistického tai chi, které vám ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava představujeme v rámci rubriky „Cvičte s námi!“.

Tentokrát budeme pokračovat v už započatém cviku se zvláštním názvem „Chytání ptačího ocasu vlevo“. Pokud jej provedete správně, podpoříte funkčnost páteře a promasírujete si svaly kolem ní.

Cvičení

Popisky k fotografiím
1) Výchozí pozicí pokračování cviku „Chytání ptačího ocasu vlevo“ je levá ruka drží před hrudníkem pomyslný velký míč, tělo je natočeno na 45s stupňů směrem k levé ruce, máme vykročeno doleva.
2) Pravou paži táhneme plynule vzhůru pod levou paži jako bychom křižovali dlaněmi ruce a přitom současně a pravou nohou vykročíme rovně před sebe.
3) Detailní pohled na křížení rukou

Tai chi – 4. cvičení s Jiřím Kosem a Zdenkou Habinovou (snímky 1, 2 a 3)


4) Přeneseme váhu na přední pravou nohu a mírně pokrčíme pravé koleno, levou nohu vzadu natáhneme, srovnáme boky a ramena.
5) Prsty levé dlaně postupně překřížením přeneseme na zápěstí pravé ruky – jakoby kontrolujeme tep. Prostor mezi tělem a rukama je stejně velký jako v té fázi cvičení, kde jsme pomyslně před tělem drželi míč.
6) Bez pohybu chodidla (zůstávají na podložce) přeneseme váhu zpět na levou nohu vzadu, pokrčíme ji a naopak pravou nohu vepředu propneme.

Tai chi – 4. cvičení s Jiřím Kosem a Zdenkou Habinovou (snímky 4, 5 a 6)


7) Detail postavení nohou
8) Začínáme přetáčet dlaně proti sobě: levá dlaň tlačí do pravé, srovnáme boky a ramena

Tai chi – 4. cvičení s Jiřím Kosem a Zdenkou Habinovou (snímky 7 a 8)


9) Opět přeneseme váhu na levou nohu, vytáčíme pánev na 45 stupňů a přitom roztahujeme dlaně a otáčíme se o 45 stupňů zpátky.
10) Poté se znovu vytáčíme a přenášíme váhu dopředu a rukama potlačíme jako by dopředu. Srovnáme, boky, ramena a propneme nohu vzadu a nohu vepředu pokrčíme.
11) Závěrečný postoj této části cvičení

Tai chi – 4. cvičení s Jiřím Kosem a Zdenkou Habinovou (snímky 9, 10 a 11)
autor: š.iva
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.