Cvičení čchi-kung - tygr a medvěd

9. únor 2014

Příroda je pro člověka velkým a nevyčerpatelným zdrojem inspirací. Platí to i v oblasti tělesné kultury. Lidé odedávna pozorovali zvířata, jejich chování a pohyby a snažili se je napodobit.

Tak vznikl například systém cvičení pěti zvířat, který dodnes učí čchi-kung. A protože se tento měsíc zabýváme právě tímto starým čínským cvičením, naučíme se zde první dva zvířecí pohyby. Jak vysvětlil cvičitel Grigor Levi Minasjan, těmi pěti zvířaty čchi-kung myslí tygra, medvěda, hada, jeřába a opici.

Čtěte také

Tygr

Základní postoj
Stojíme, nohy na šíři ramen. Poté pravou nohu dáme rovně dozadu a levou dopředu. Stále hlídáme, aby byly na šíři ramen. Nohy zatěžujeme rovnoměrně, váha je uprostřed a kolena máme mírně pokrčená. Chodidlo pravé nohy pak vytočíme na 45 stupňů.

Tygr - základní postoj


Ruce nahoru
Postupně přenášíme váhu na přední nohu, při tom zvedáme ruce před tělem až do výše hlavy. Prsty jsou roztažené, mírně ohnuté. Napodobujeme tím škrábání tygřích tlapek. Po celou dobu provádění této fáze cviku je nádech.

Tygr - ruce nahoru


Ruce dolů
Váhu těla postupně přenášíme na zadní nohu, ruce spouštíme s nezměněným postavením dlaní až do oblasti pupku. Při tom vydechujeme. Cvik zopakujeme několikrát. Poté vyměníme nohy a ten samý cvik zopakujeme.

Tygr - ruce dolů

Medvěd

Základní postoj
Nohy rozkročíme na šíři ramen, uvolníme kolena, podsadíme pánev. Páteř je vzpřímená. Ruce dáme před tělo tak, jako bychom objímali velký soudek s medem. Pěsti rukou jsou lehce uvolněné. Dbáme na to, abychom měli uvolněná a spuštěná ramena. Nádech.

Medvěd - základní postoj


Otočení doleva
Pomalu se otáčíme doleva, ruce máme stále před sebou. Protáhneme pravou stranu těla. Přitom vydechujeme. Pak se s nádechem vrátíme do základního postoje.

Medvěd - otočení doleva


Otočení doprava
S výdechem se s nezměněnou polohou rukou otáčíme na pravou stranu. Cvik opět opakujeme dle libosti, můžeme 10-15krát.

Medvěd - otočení doprava
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.